Waarom een 50 mm lens fotocursus Westland

50 mm lens | Fotocursus Westland

Plastic Fantastic, 50 mm lens.

Vaak krijg ik de vraag welke camera moet ik kopen en welke lens moet ik aanschaffen?

Mijn eerste vraag is dan: Heb je een plastic fantastic lens?

Vreemde naam eigenlijk voor een lens. Maar wel toepasselijk omdat deze nou eenmaal niet van glas is. Ik heb lang geleden een 50 mm lens gekocht en als ik heel eerlijk ben haalde ik hem niet graag van mijn camera af. De lens is lekker lichtsterk en relatief goedkoop. Hoewel ik nu de wat duurdere versie heb aangeschaft gebruikt mijn dochter nog altijd mijn oude 50 mm f/1.8 lensje.

Tijdens mijn cursussen houd ik altijd een mooi betoog over de 50 mm lens. Tijdens de oefening die we doen laat ik zien waarom deze lens zo geweldig is. Hij mag eigenlijk niet ontbreken in elke fototas.

Stel: Je hebt een mooie digitale camera gekocht en je wil van die tijdschrift-achtige foto maken waarin slechts een klein gedeelte scherp is. Dit is best lastig met jouw kit lens en de achtergrond wordt lang niet zo wazig als jij zou willen. De oplossing is, ja je raadt het al, plastic fantastic, de 50 mm lens.

Hoewel ik een beetje een hekel heb aan zo’n redenen lijstje wil ik je toch een aantal punten geven waarom de 50 mm zo fijn is.

1: Weinig licht en toch een scherpe foto

Omdat je een grote lensopening hebt tot een diafragma f/1.8 is jouw objectief (lens) heel lichtsterk. Dit is ideaal als je met weinig licht toch een foto wil maken. Je hoeft dan pas veel later te werken aan het verlengen van de sluitertijd of het verhogen van de ISO-waarde. In plaats van je sluitertijd te verlengen of de ISO-waarde omhoog te zetten. Zeker het verhogen van je ISO-waarde is een middel wat je pas als laatste in wil zetten.

Workshop-diafragma-wazige-achtergrond

2: Zo’n lekkere onscherpe achtergrond

Ook hier helpt deze lens jou weer. Het staat voor de kwaliteit van de onscherpte in het beeld. Hoe zachter en natuurlijker, hoe mooier. En hier doet de 50 mm het werk voor jou. Zo kan jij jouw onderwerp mooi scherp in beeld brengen en de achtergrond zacht en onscherp laten zijn.

Het geeft een prachtig mooi bohek. Wat is bokeh hoor ik je bijna denken. Bokeh, uit te spreken als ‘bokè’, is afgeleid van het Japanse woord ‘boke’ wat voor ‘onscherpte’ staat. Bij de grote opening van het diafragma, bijvoorbeeld de waarde f/1.8 ontstaan er ronde vormen in de foto.

Hoe rustiger dit bokeh is hoe meer het ervaren wordt als prettig om naar te kijken. Die ronde vormen of bolletjes die maken ook dat jouw foto er een beetje feeëriek uitziet.

3: Lekker scherp

Omdat het een Prime is (een vast brandpunt) kun je ervan uitgaan dat deze net wat beter presteert dan de zoom (kitlens) die op je camera zit bij aankoop

4: Lekker veelzijdig

Het is een hele handige en veelzijdige lens die je voor allerlei fotosessies kunt inzetten. Denk aan portretten met een prachtige zachte achtergrond, productfotografie, reis en straatfotografie en zelfs als je dat wil landschappen. Wil jij een keer macrofotografie uitproberen is hoef je alleen een tussenring te kopen en maak jij prachtige foto’s van insecten in jouw tuin. Een tussenring is een heel stuk goedkoper dan een macrolens.

5: Wel even lopen en echt contact.

Om in en uitzoomen om jouw compositie aan te passen heb je je benen nodig. De lens heeft alleen een scherpstelring. Dit kan je zien als een beperking maar is dat wel zo? Maak jij een portret van dat oude vrouwtje in Griekenland moet je dichterbij komen. Dit geeft jou natuurlijk ook de kans om een praatje (misschien wel met handen en voeten) te maken met haar. En van het één komt het ander. Je weet nooit welk avontuur jij tegemoet gaat. In elk geval ga je bewuster fotograferen en creatiever gebruik maken van de mogelijkheden.

6: De paden op, de lanen in

Echt sjouwen hoef je niet met deze lens. Bijvoorbeeld de 50 mm van canon weegt net iets meer dan 150 gram en die van Nikon 185 gram. Daar hoef je het dus zeker niet om te laten.
Ook van je niet zo erg op met dit kleine lichte lensje wat natuurlijk fijn is als je aan de slag gaat met straatfotografie. Heb je hem niet op je camera zitten, wat ik mij bijna niet kan voorstellen, neemt jij maar weinig ruimte in beslag in de fototas.

7: Goed voor je portemonnee

De 50mm f/1.8 is dus niet alleen een leuke lens maar ook goedkoop, zeker in vergelijking tot andere lenzen. Ik kan natuurlijk niet in jouw knip kijken maar ik verzeker je als je een veelzijdige lens wil dan is dit een aanrader, een echte musthave die bijna onmisbaar is!

Laat een reactie achter