Abstracte fotografie tips

Abstracte fotografie tips

Abstracte en half-abstracte fotografie

Wat is nou eigenlijk abstracte fotografie? Volgens Wikipedia: een creatieve vorm van fotografie die ernaar streeft het gefotografeerde onderwerp onherkenbaar te maken door onder meer gebruik te maken van extreme close-ups, beweging of het isoleren van een gedeelte van een tafereel.

Verbeeldingskracht

Ooit vroeg iemand mij wat is er nou leuk aan abstracte fotografie? Ik antwoordde meteen: “Je kan de wereld helemaal naar je handzetten. Hoe gaaf is dat!”
Met abstracte fotografie is het is aan de fotograaf om wat hij ziet te vertalen naar een abstract of semi-abstract beeld en dit te laten spreken. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk. Het vergt wat oefening en verbeeldingskracht.

Grote meesters

Bedenk wanneer je aan de slag gaat met abstracte fotografie dat abstraheren eigenlijk de kunst van het weglaten is. Haal dus zo veel mogelijk elementen weg uit jouw beeld die nog herkenbaar zijn voor de kijker. Wel blijf je er natuurlijk zorg voor dragen dat je nog altijd een mooi beeld overhoudt om naar te kijken. Mooie voorbeelden zijn het werk van Mondriaan of Picasso. Hierbij zie je goed dat het gaat om het spel tussen lijnen, vlakken en kleuren enz.

Eigenwijze beelden

Omdat het medium fotografie vaak zo duidelijk en concreet is zie je ook vaak half abstract kunst: De foto lijkt abstract, maar er is wel een vorm in te herkennen. Je kan dus spelen met de mate van abstraheren. Hierbij kun je delen van je foto herkenbaar laten maar door lijnen, vormen, kleuren of andere elementen de foto een ander zeggenschap geven. Jij bent de regisseur van je eigen eigenwijze beelden.

Creatieve fotocursus
abstacte fotografie tips fotocursus westland

Mooie elementen scannen

Wil jij aan de slag met abstracte fotografie dan is een goede voorbereiding heel handig.
Scan je eigen omgeving en kijk goed naar mogelijke objecten. Maak eventueel voor jezelf een klein dagboekje op je telefoon of in een schriftje met daarin je onderwerpen die je hebt gezien zodat je die later terug kunt vinden.
Wanneer je iets hebt gevonden wat je interessant vindt bekijk de vormen en de kleuren eens goed en vanuit verschillende hoeken. Gaat het om een heel groot object neem dan ook een keer wat afstand het maak met je handen de vorm van een fotolijstje en scan het onderwerp tot je iets ziet wat je mooi vindt.

Zet de wereld naar je hand

Omdat jouw abstracte beeld niet de werkelijkheid hoeft weer te geven kan je er alles van maken wat je maar wil. Weet je nog hoe je vroeger als kind in het gras lag en naar de wolken keek? Zag jij ook draken met vleugels of prachtige bloemen? Zo onbevangen kun je nu ook gaan kijken in jouw omgeving. Laat jezelf verrassen. Focus op lijnen, kleuren, vormen, licht en schaduwpartijen.

Stel jezelf vragen

Omdat het bij abstracte fotografie niet meer gaat over het herkennen van het onderwerp en deze zo natuurgetrouw mogelijk vastleggen kun je helemaal losgaan en je eigen creativiteit zijn gang laten gaan. Er zijn zoveel elementen die je kunt gebruiken. Stel jezelf eens de volgende vragen;

Hoe gebruik ik kleuren?
Zoek de spanning van kleuren op zoals contrasteren kleurelementen of juist warme kleuren die zacht in elkaar overlopen.

Hoe zet ik licht in als element?
Maak gebruik van schaduwen of juist heel zacht licht zonder veel contrasten.

Kan ik techniek inzetten?
Speel je met je diafragma voor weinig scherptediepte? Laat wel of geen beweging laten zien door middel van sluitertijden?

Textuur en structuur wat kan ik er mee?
Hoe laat ik het best de textuur en structuur zien? Gebruik een strijklichtje. Vanuit welke hoek moet ik dan schieten? Waar komt het licht vandaan?

Wat is belangrijk?
De compositie leidt jouw kijker door het beeld wat jij hebt gemaakt. Deze is natuurlijk uiterst belangrijk bij abstracte fotografie. Denk bijvoorbeeld aan waar plaats je de belangrijkste zichtlijn? Maak ik een open of gesloten beeld met kaders? Wil ik chaos of rust laten zien? En zo kun je zelf waarschijnlijk nog veel meer bedenken.

Wat is het beeldverhaal:
Welke sfeer en emotie wil ik mijn beeld meegeven. En hoe kan ik deze beïnvloeden?

abstracte fotografie en tips
abstracte fotografie en tips

De spanning opvoeren

Ben je tevreden met de foto’s die je hebt gemaakt dan kan je beginnen aan de nabewerking. Ook hier kan jij helemaal losgaan. Er zijn geen regels want alleen jij weet hoe het onderwerp dat jij hebt gefotografeerd er echt uitziet. Probeer de kleuren die in je foto zitten eens te verzadigen of maak je beeld zwart/wit. Ook kan je nog een beetje aan je uitsnede werken en ook je compositie. Zo kan je jouw foto nog spannender maken dan het was.

De belangrijkste tip

Experimenteer er oplos. Houd je niet aan conventies en geniet van je eigen bubbel.

Wil jij meer leren over fotografie en nog mooiere foto’s leren maken? Bekijk dan mijn cursusaanbod Fotografie. Er is altijd een cursus die bij jou past.

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Hallo, ik ben Rachel

Ik weet het zeker: iedereen kan leren fotograferen. Ook jij.

Met mijn persoonlijke, creatieve Fotocursus Westland leer ik jou de fotograaf in jezelf te ontwikkelen. Zo maak ook jij het perfecte plaatje zelf.

Wil jij leren fotograferen maar niet online?

Ik geef leuke, inspirerende fotocursussen in een creatieve ruimte waar iedereen zich thuis voelt en de fotograaf in zich zelf kan ontdekken.

Fotografiecursus docent

Kies de fotografie cursus die bij je past

FotoCursus Privéles en Coaching

FotoCursus Westland

Privéles Fotografie

De FotoCursus waarin jij en jouw leerproces centraal staan en je grote stappen maakt met jouw camera. Afgestemd op jouw hulpvraag.

 

Masterclass Fotografie

Naast techniek ontwikkel jij jouw eigen stijl en leer jij je camera kennen. Maak je eerste echte serie. Intensieve, creatieve FotoCursus van 3 maanden.

 

Fotografie & coaching

Voor iedereen met liefde voor fotografie. Heb je de basis van fotografie onder de knie. Heb je geen inspiratie of ben je op zoek naar verdieping?

 

Laat een reactie achter