basis fotografie

Basis fotografie | De 3 ingrediënten

Wat is fotografie?

Wat is fotografie nou eigenlijk? Vroeger voordat ik de fotoacademie had gedaan was voor mij fotografie eigenlijk niets meer dan een kiekje. Nu weet ik, fotografie is zoveel meer. Daar kwam ik tijdens mijn studie wel achter. Je verkoopt een emotie. En daar heb je een aantal ingrediënten voor.  Deze elementen vormen samen de basis van fotografie en dus een goede foto.

Ingredient 1 | Vang het licht

Zonder licht, geen foto. Eigenlijk is "mooi licht" essentieel voor een foto. Je schrijft met licht, zeggen ze wel eens. Je laat precies dat zien wat je wilt laten zien door licht in jouw foto. Maar vergeet niet, dee schaduw partijen zijn net zo belangrijk. Dit spel van licht en schaduw geeft een mooi spanningsveld en ook diepte in jouw foto. Oefen jezelf dus en kijk hoe het licht werkt. Welke kleur heeft het licht? Welke kleur heeft de schaduw. Hoe valt het licht en wat doet het met het onderwerp waar het op valt. Is het hard licht of zacht licht? Geeft het een hard contrast of is het licht zo zacht dat ook de schaduwen zacht zijn. Kortom kijken, kijken en nog eens kijken...

Ingredient 2 | Organiseer je beeld

In jouw foto hebt je een aantal beeldelementen en deze moet jij zo in een compositie plaatsen dat je een lekker beeld hebt om naar te kijken. Wat kunnen die beeldelementen zijn? In een stad zijn dat bijvoorbeeld mensen, gebouwen, auto's enz. In de natuur zijn dat bomen, dieren maar ook het bankje langs de bosrand. Beeldelementen zijn ook vlakken door kleur of schaduw, lijnen ga zo maar door. Aan jou de schone taak om al deze ingredienten zo in beeld tezetten dat het een mooi plaatje wordt. Voor deze vlak verdeling zijn regels zoals de gulden snede, de regel van derden, het spiraal, de diagonaalmethode en nog veel meer. Hier zal ik binnenkort ook een blog over schrijven.

Ingredient 3 | Het moment van de waarheid

Wanneer je fotografeert spelen niet alleen het licht en de compositie een grote rol voor een mooie foto maar ook het moment waarop jij de foto neemt. Stel er gebuurt iets interessants en jij bent net een seconde te laat dan is de plaat die je had kunnen hebben dus niet de foto die je hebt. Dus zorg dat je de situatie goed inschat en dat je altijd bent voorbereidt op het moment suprême. Natuurlijk heb je daar wat oefening voor nodig maar de weg naar de ultieme foto is ook ook leuk en leerzaam.

Wanneer je stillevens maakt heb je natuurlijk minder last van timing tenzij je buiten stillevens maakt. Daar is timing wel weer belangrijk. Denk aan het tijdstip. Er is een groot verschil tussen in de ochtend fotograferen of in de middag of wat denk je van de nacht. Deze momenten zijn heel sfeer bepalend.

Timing is dus alles. Zeker al je een portret wil maken van iemand. Wanneer druk jij af? Als iemand in de lens kijkt of juist niet? Dat is jouw keuze, jij bepaald.

fotocursus portret
Portret A.L. Snijders | Rachel de Liefde Fotografie

Wil je verder met fotografie?

Vind je fotografie leuk maar weet je niet hoe je camera werkt ga naar de basis?
Wil je inspiratie op doen?
Je eigen stijl ontwikkelen?

Bekijk de mogelijkheden voor creatieve fotocursussen. Er er altijd wel één die bij je past.

Kies de fotografie cursus die bij je past

Basiscursus fotografie

In 6 creatieve lessen heb jij een klik met de camera kennen. Gaan we in op beeldtaal en leer jij de geheimen kennen van fotografie.

 

Workshop Fotografie

In 1 ochtend leer jij een mooie foto met een wazige achtergrond te maken. Ook als je niet technisch bent gaat het je lukken.

 

Privéles Fotografie

De FotoCursus waarin jij centraal en jouw leerproces staat en grote stappen maakt. Afgestemd op jouw behoeften.

 

Masterclass Fotografie

Intensieve, creatieve privé Fotocursus van 3 maanden. Naast techniek ontwikkel jij jouw eigen stijl.

 

Fotoclub lessen

Met veel gezelligheid, enthousiasme en fotografie ontwikkel jij verder. Je leert van elkaars fotografie.

 

Fotografie & coaching

Voor iedereen met liefde voor fotografie. Heb je de basis van fotografie onder de knie en zoek je verdieping?

 

Laat een reactie achter