vakantie fotografie

Wil jij betere vakantiefoto's maken?

We kennen het allemaal. Het gevoel van inpakken en wegwezen. We vertrekken massaal naar mooie plekken die we dan op de foto zetten. Eenmaal thuis, beantwoorden die foto’s helemaal niet aan jouw verwachtingen en laten ze zeker niet al het moois zien wat er in jou herinnering was. Geen nood lees hieronder wat tips voor je komende vakantie.

Goed voorbereid de hort op
Neem niet te veel mee als je gaat fotograferen en moet wandelen. Maak een afweging en bereid je voor op waar je naar toe wil. Welke lens heb je nodig? Wat wil ik fotograferen? Met welke camera? Welke hulpmiddelen als filters, statief enz. heb ik nodig. Zorg dat je altijd extra batterij en geheugenkaartje in je tas stopt.

Spieken mag
Je hebt maar kort de tijd op een vakantie en je wil er ook nog lekker van genieten en ontspannen. Natuurlijk is fotografie een vorm van ontspanning maar meestal vinden je reisgenoten het al snel lang duren. Zorg dat je al een beetje weet wat je te wachten staat.
Je kan kijken op google earth maar natuurlijk ook op de plaatselijke ansichtkaarten waar meestal op de achterkant staat waar de foto is genomen. Hoe handig is dat… Een prachtige inspiratie bron en zet die wereld naar jouw hand.

Zet die wereld naar jou hand
Wanneer je een foto maakt bedenk dan goed voordat je knipt of het een interessante foto op zal leveren. Misschien is een heel ander standpunt wel mooier. Probeer eens een kikkerperspectief of juist een foto van bovenaf. Misschien is het juist wel spannend om een onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Experimenteer en er komen verrassende resultaten uit.

Compositie
Probeer niet altijd het onderwerp in het midden van de foto te zetten. Dat kan saai en stijf zijn. Denk hierbij aan de regel van derden of de gulden snede. Wil je meer leren over compositie? Geef je op voor een cursus en ontwikkel de fotograaf in jou.

Druk, druk, druk
Vaak is het heel erg druk en zeker op toeristische trekpleisters. Hou daar rekening mee. Zorg dat jij voor de drukte uit gaat of juist daarna. Een heel druk strand of plein is vaak niet aantrekkelijk op de foto omdat de kijker niet meer zo goed kan zien waar het nou eigenlijk over gaat in de foto. Het is dus echt de moeite waard om vroeg op te staan. Alles voor de mooiste foto toch?

Het gouden en het blauwe uurtje
Als je dan toch vroeg op wil staan maak dan gebruik van het blauwe uurtje. Dit is het uur voordat de zon op komt. Gelukkig voor de langslapers is er voor de zonsondergang nog een kans. De lucht wordt mooi helder en blauw wat prachtig afsteekt tegen het kunstlicht in de straten of op een boulevard. Aan het begin van de dag, vlak na de zonsopkomst en vlak voor de zonsondergang geeft de zon een mooie warme gele gloed die erg sfeervol is voor jouw foto. Maak hier gebruik van. Je krijgt hem gratis. Bedenk wel dat die gouden en dat blauwe uurtje niet altijd een uur duurt en ook afhankelijk is van waar jij je op de wereld bevindt.

In de wolken
Mooi weer is natuurlijk fijn op vakantie maar voor je foto best wel saai. Neem je kans waar als het juist niet zo erg mooi weer is. Een dreigende lucht boven dat pittoreske plaatje geeft heel veel spanning in jouw foto. Heb je een prijsverloopfilter? Vergeet hem niet mee te nemen om zodat je de grote contrasten wat beter kan opvangen.

Nachtbraker
Ben jij een nachtbraker? Vergeet dan niet af en toe je camera en je statief mee te nemen. Want ook in de avond kan je prachtige foto’s maken met lange sluitertijden. Overigens is een statief ook bij het blauwe en het gouden uurtje geen overbodige luxe.

Opgeruimd staat netjes
Wanneer je in de stad bent en je maakt een foto let dan op je omgeving. Zijn er geen gekke of storende elementen die invloed hebben op jouw beeld? Denk aan overvolle prullenbakken of een paal die uit iemands hoofd steekt. Of wanneer je in een mooi stukje natuur bent en er ligt net een stuk plastic in beeld wat niet alleen jouw foto ontsiert maar ook de omgeving. (neem het mee en gooi het even in de prullenbak)

De grootsheid van alles
Wanneer jij in de prachtige weidse natuur staat is dat mooi en indrukwekkend. Helaas zie je dit niet altijd terug op de genomen foto. Hoe kan je dit nou voorkomen? Zorg voor een menselijke maat. Als wij als kijker een maat van bijvoorbeeld paarden in de vallei kunnen vergelijken met de omgeving is het mogelijk om in te schatten hoe groot de omgeving is. Immers weten wij hoe groot paarden zijn. Een simpel trucje voor veel kijk plezier.

Rode draad
Voor de toeschouwers als jouw familie, vrienden en kennissen is het leuk om naar jouw foto’s te kijken. Maar nog leuker is het als jij met jouw foto’s een verhaal vertelt. Je kan dit op veel verschillende manieren doen. Misschien helpt het jou om een thema te kiezen zodat je wat houvast hebt. Denk bijvoorbeeld aan kleuren of zoals een kennis van mij altijd opzoek is naar bijzondere lantaren palen. Je kan het zo gek niet bedenken. Het belangrijkste blijft dat jij en lol in hebt en geniet van jouw vakantie.

Veel reis en foto plezier

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial