Blog FotoCursus Westland

Buiten fotograferen | 5 tips

Wisselend licht is een uitdaging

Sinds 2016 fotografeer ik voor het een theatergezelschap dat stadswandelingen georganiseerd. Tijdens deze wandelingen zijn de weersomstandigheden altijd anders. Nou heb ik niet het geluk dat ik zelf de tijd van de wandelingen kan bepalen en dat, dat eigenlijk altijd om 14:00 uur is. Dus de zon hoog aan de hemel en harde schaduwen. Ik hoop dus stiekem op bewolkte dagen 😉. Maar waar het meestal op neer komt is dat het licht heel wisselend is. Zelfs in de 2 uur durende wandeling door de stad. Best een uitdaging.

Het licht veranderd van hard naar zacht licht als we door de stad lopen. De gebouwen geven schaduw maar op de pleinen is de zon weer volop aanwezig. En natuurlijk de acteur die altijd met zijn gezicht in de zon staat zodat de klanten niet tegen de zon in hoeven kijken. Kortom een uitdaging zoals ik al zei.

Baas over eigen camera

Omdat ik graag controle heb over de belichting van mijn foto's fotografeer in ik de M stand. Dit betekend dat ik zelf alle instellingen moet doen om de juiste belichting te krijgen. Zo zijn mijn foto's niet te donker of te licht. Je kan ook de half automaat gebruiken maar deze werkt niet altijd even goed. De half automaat gaat uit van of het diafragma of de sluitertijd. Ik heb een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Meedogenloos licht

Wanneer je hard licht hebt zoals om 14:00 in de middag wanneer de zon hoog aan de hemel staat is dat waarschijnlijk goed voor je humeur maar niet voor je foto. Je hebt veel contrast en harde schaduw vlakken. Gebruik in dit geval je de spotmeting. Zo kan je veel beter het licht meten van jouw onderwerp.

Zo zacht als fluweel

Heb je het geluk dat het licht zacht is omdat het bijvoorbeeld bewolkt is spring dan een gat in de lucht. Het licht is gelijkmatiger verdeeld over jouw onderwerp en de contrasten zijn minder hoog. Wat een heerlijke dag om te fotograferen. Zet je camera op matrixmeting of centrumgerichte meting. Zo neem je de hele omgeving mee en heb je de juiste belichting in het grootste gedeelte van jouw foto.

Stop niet te snel

Maak meerdere foto's van je onderwerp. Denk niet bij 1 foto dat je het wel goed is. Er kan met net iets geks zitten in de foto. Iemand die voorbij loopt die je niet in beeld zou willen hebben of je model heeft net zijn ogen dicht. Maak er zeker niet te veel je moet ze dan ook allemaal na lopen en kiezen is soms moeilijk. Ook is je kaartje snel vol. Vergeet niet even een testfoto te maken en te kijken of je foto wel juist belicht is. Het is zo jammer als je thuis komt en alles blijkt overbelicht of onderbelicht te zijn.

Flitsend de dag door

Moet je nou toch met tegenlicht fotograferen dan kan je altijd jouw flitser inzetten om als invullicht te dienen. Het is even oefenen maar ga het experiment aan en je zult jezelf verrassen. Vergeet vooral niet van je dag te genieten. Wil je meer leren over fotografie dan is er er bij FotoCursus Westland altijd een cursus die bij je past.

Blog FotoCursus Westland
Blog FotoCursus Wesland

Laat een reactie achter