mushroom

Wat is diafragma en wat doet u er mee?

Diafragma en diafragmeren is spelen met scherptediepte in uw foto.

Wat is Diafragma?
Het lijkt misschien best lastig al die termen. Dat is het gelukkig niet. Het diafragma kunt u vergelijken met de pupil van het oog. Net als de pupil zorgt het diafragma er voor hoeveel licht er wordt toe gelaten in het objectief (de Lens). Het diafragma zelf zijn een aantal metalen plaatjes die lamellen worden genoemd. Deze lamellen samen vormen een cirkelvormige opening.

Zelf het diafragma instellen?
U kunt zelf het diafragma beïnvloeden door te kiezen voor een grote opening dus veel licht door te laten of een kleine opening, weinig licht door te laten. Stel uw camera in op u  de diafragma voorkeursinstelling; bij Canon is dat Av en bij Nikon is dat de A stand.

Wat doet het diafragma?
Het diafragma bepaald de scherptediepte. DOF " depth of field". Scherptediepte is het gebied op een foto dat scherp lijkt. Wilt u bijvoorbeeld het onderwerp scherp maar de achtergrond wazig?

Hoe groter de opening van het diafragma hoe meer er onscherp is op uw foto. F1.4 zal er dus voor zorgen dat u weinig scherptediepte hebt in het beeld. Deze kennis kunt u dus gebruiken als u bijv een portret maakt van iemand en u wilt niet dat de achtergrond een grote rol speelt. Zo kun u het onderwerp dat belangrijk is isoleren. Een landschap kunt u het beste met een kleine lensopening fotograferen zodat alles scherp lijkt.

Meer leren over fotografen en het diafragma? Volg een Basiscursus en maak straks ook "het perfecte plaatje".

diafragma2kopie
.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial