Fotografie Tips en Tricks

Fotografie tips en tricks

 Liever les in een leuke FotoCursus groep met persoonlijke begeleiding?

Diafragma

Wat is Diafragma?
Het lijkt misschien best lastig al die termen. Dat is het gelukkig niet. Het diafragma kun je vergelijken met de pupil van het oog. Net als de pupil zorgt het diafragma er voor hoeveel licht er wordt toe gelaten in het objectief (de Lens) wat op de sensor van de camera valt. Het diafragma zelf zijn een aantal metalen plaatjes die lamellen worden genoemd. Deze lamellen samen vormen een cirkelvormige opening.

 

Wat doet het diafragma?
Het diafragma bepaald de scherptediepte. DOF " depth of field". Scherptediepte is het gebied op een foto dat scherp lijkt. Wil jij bijvoorbeeld het onderwerp scherp maar de achtergrond wazig? Ga aan de slag met het instellen van het diafragma.

 

Zelf het diafragma instellen?
Je kunt zelf het diafragma beïnvloeden door te kiezen voor een grote opening dus veel licht door te laten of een kleine opening, weinig licht door te laten. Een grote opening geeft veel onscherpte, een kleine opening geeft veel scherpte. Als je denkt aan jouw ogen dan knijp je ze tot spleetjes als je alles scherp wil zien. Tenminste ik wel. 😉 Eigenlijk doe je dat ook met het diafragma.

Stel de camera in op de diafragma voorkeursinstelling; bij Canon is dat Av en bij Nikon is dat de A stand. De camera staat op halfautomaat en zal voor jou de juiste sluitertijd en ISO-waarden instellen.

Sluitertijd | FotoCursus

Wat moet je doen?
Bedenk, hoe groter de opening van het diafragma hoe meer er onscherp is op de foto. Bijvoorbeeld: zet jou diafragma op F1.8 dit zal er voor zorgen dat je weinig scherptediepte hebt in het beeld. Deze kennis kun je dus gebruiken als je bijvoorbeeld een portret maakt van iemand en je wilt niet dat de achtergrond een grote rol speelt. Je kunt nu het onderwerp dat belangrijk is isoleren.

Een landschap fotografeer je het best met een kleine lensopening fotograferen bijvoorbeeld een F1 zodat alles scherp lijkt. Denk nog even aan dat oog en het dichtknijpen.

 

Meer leren over fotografen en het diafragma?
Volg een leuke creatieve FotoCursus.

Sluitertijd

Wat is sluitertijd?

De combinatie van gekozen diafragma (F), sluitertijd en ISO zorgen ervoor dat of foto een goede belichting heeft of niet. Wanneer 1 van deze instellingen op de camera niet goed staat ingesteld dan krijg je een te donkere of te lichte foto.

De sluitertijd bepaald hoelang er licht op de beeldsensor van de camera valt tijdens het fotograferen. De tijdsduur waarin een foto genomen wordt. Deze sluitertijd noemen we ook wel belichtingstijd. In de automatische stand van de camera probeert de camera altijd een zo kort mogelijke sluitertijd te kiezen zodat eventuele bewegingen van het onderwerp of trillingen van de camera bevroren worden. Dit is niet altijd gewenst als u zelf  wilt bepalen hoe de foto moet worden. Misschien wilt u juist beweging laten zien.

Gekke termen en getallen.
Door het jargon en getallen die men gebruikt in de fotografie lijkt het in het begin moeilijker dan het is. Gelukkig hoe je niet al te veel te weten om toch snel een leuk creatieve foto te maken.

Vangen van licht.

Het licht komt binnen via het objectief (de lens) door het diafragma. Daarna gaat het licht door de verschillende lichtelementen via de spiegel door het prisma naar de zoeker waar de fotograaf doorheen kijkt. Het prisma verbuigt het licht nog 2 maal anders zou de fotograaf het beeld ondersteboven zien.

Om de sluitertijd te begrijpen is het goed om te weten wat er gebeurt als de ontspanknop van de camera wordt ingedrukt.
Wanneer de ontspanknop van de camera indruk wordt klapt de spiegel omhoog. De fotograaf ziet op dat moment geen beeld meer door zijn zoeker of op het display van zijn camera.

De sluiter van de camera (2 gordijntjes) gaan nu aan het werk. Vlak na het opklappen van de spiegel gaat het 1ste gordijn open en schuift naar beneden. Daardoor wordt de sensor van de camera blootgesteld aan het licht dat door het objectief binnen komt. Het 2de gordijn (het bovenste) klapt ook open en schuift naar beneden zodat de sensor van de camera weer wordt afgedekt. Dan komt er dus geen licht meer op de sensor.
De spiegel klapt weer naar beneden waarna de gordijnen (de sluiters) weer terug gaan naar hun oorspronkelijke positie. Nu heeft de fotograaf weer beeld door zijn zoeker of op zijn display. De tijd (hoelang staan jouw gordijnen open) die jij hebt ingesteld bepaald dus hoeveel licht er op jouw sensor komt.

Getallen.
De sluitertijd van een foto wordt weergeven in een breuk van seconden. Bijvoorbeeld 1/3600 van een seconden dit is een heel snelle sluitertijd. Een heel lange sluitertijd is bijvoorbeeld 30 sec.

 

Sluitertijd | FotoCursus

Witbalans

Witbalans wat is dat?

Kent u dat? Die vreemde blauwe of gele gloed in de foto die u heeft genomen. Alles leek zo mooi en het was het perfecte moment. Om die gele of blauwe kleurzweem te voorkomen moet u de juiste witbalans kiezen.

U bent met fotograferen afhankelijk van een lichtbron. Elke lichtbron heeft een andere kleurtemperatuur. De kleurtemperaturen worden aangegeven met een getal met een Kelvin waarde. Het daglicht heeft een bijvoorbeeld een kleurtemperatuur van 5000 – 5500 ˚k.

Witbalans | FotoCursus

Welke witbalans bij welke lichtbron?

Automatisch witbalans:
Wanneer je niet helemaal zeker bent van de situatie waarin je bent is dit een goede keuze. Als je fotografeert in RAW kunt je hier bewust voor kiezen omdat je later de witbalans aan kan passen zoals u dat wilt.

Flitslicht:
Is er een flitser op de camera aangesloten dan is het zeker aan te raden voor deze voorkeursinstelling te kiezen. Het flitslicht is doorgaans wat koud van kleur en de voorkeursinstelling kan dit voor u compenseren. Zelf corrigeer ik het handmatig soms ook nog in mijn bewerkings programma.

Schaduw:
Schaduw is doet doorgaans wat koud aan het is een beetje blauwig van kleur. Dit kunt u corrigeren door de witbalansvoorkeur op schaduw te zetten zodat de koele kleuren wat warmer aan doen.

Lamplicht / gloeilamp:
Heb je wel eens gemerkt dat uw foto’s een gele/oranje kleur hebben als je thuis een foto hebt gemaakt terwijl de lampen aan staan? Wanneer je dit wilt voorkomen zet dan de witbalans voorkeursinstelling op het lampje. Zo haal je de gele gloed weg en zijn de kleuren in op de foto neutraal.

Daglicht:
Overdag doet deze instelling het eigenlijk niet zo slecht. Let wel op dat het over een zonnige dag gaat. Met deze instelling is er nog steeds ruimte voor een beetje van de warme kleur die de zon geeft. Let er op dat dit dus niet geldt wanneer de zon onder gaat.

Halogeen en TL:
Deze fluorescerende lichtbronnen komen meestal voor in kantoren, ziekenhuizen en dergelijke. Het is relatief koud licht wat door deze instelling iets warmer lijkt.

Bewolkt:
Misschien denk je dat je op een bewolkte dag niet mooie foto’s zou kunnen maken maar het tegendeel is waar. Zie de wolken als 1 hele grote softbox die alle scherpe schaduwen laat verdwijnen en een gelijke kleurtemperatuur geeft. Zet op een bewolkte dag dus zeker deze voorkeursinstelling aan want de kleuren zullen levendiger worden dan met bijvoorbeeld de automatische stand.

Handmatig:
Deze instelling wordt gebruikt wanneer men met een grijskaart of ander hulpmiddel aan de slag gaat om de witbalans te bepalen.

Kleurtemperatuur:
Je kunt ook kiezen voor deze optie waarbij u zelf de kleurtemperatuur bepaald en dus invloed wilt hebben op de foto. Zo kun je de foto’s die je maakt iets warmer maken.

RAW en Witbalans
Wanneer je met RAW bestanden aan de slag gaat kun je achteraf de witbalans corrigeren maar handiger is natuurlijk om dit te doen als je de foto maakt. Wanneer je de witbalans heel nauwkeurig wilt benaderen kunt u een grijskaart gebruiken.

De grijze brij:
De fabrikant heeft de camera als standaard instelling meegeven dat hij altijd 18% grijs meet. Dit gaat over het gereflecteerde licht dat op de sensor van de camera valt.

Wat betekend dit voor nu? Stel, je maakt een foto van een wit object. Dit object zal nooit wit worden op de foto maar 18% grijs omdat de camera zo staat ingesteld door de fabrikant. Bij zwart geldt dit ook. Een zwart object wordt ook 18% grijs. Een grauwe grijze boel dus en de foto’s zien er niet erg sprankelend uit.

Nauwkeurig instellen
Met een grijskaart kun je de witbalans nauwkeurig instellen om wit, wit te laten zijn en zwart ook werkelijk zwart. Wat is nou eigenlijk een grijskaart. De naam zegt het eigenlijk al het is een grijze kaart. De kaart kan van karton zijn of plastic en er zijn zelfs opvouwbare schermpjes te koop maar allemaal zijn ze 18 % grijs.

Het instellen kan op 2 manieren. Bij Canon is dit een rondje met twee driehoekjes eronder. Nikon gebruikt PRE. Als je hier op klikt kun je een  foto van een grijskaart maken. De foto wordt niet op je kaartje opgeslagen maar gebruikt als witbalans keuze.

Manier 2 is dat je voor handmatig instellen kiest. Een foto maakt van de grijskaart. Vervolgens wijst u de gemaakte foto van de grijskaart aan als voorbeeld foto.

Let op: Bij beide is het belangrijk dat je de kaart beeldvullend in beeld neemt en fotografeert. De foto hoeft niet scherp te zijn, het gaat echt alleen om de kleur grijs. Nu zal wit, wit zijn en zwart, zwart. Werk je in RAW dan kan je achteraf ook je witbalans aanpassen.

Lekker eigenwijs:
Natuurlijk hoef je niet altijd voor de juiste witbalans te kiezen en kunt je uit creatieve oogpunten juist kiezen voor een andere witbalans voorkeursinstelling, zolang het maar bewust is. Experimenteren is een groot goed.

ISO-waarden

Iso Fotocursus

Wat is ISO?

Beschrijving
De ISO is de lichtgevoeligheid van de sensor in de camera. De ISO bepaald de snelheid van de sensor waarmee het reageert op het licht dat door de lens erop valt.

Kort door de bocht
Waarschijnlijk heb je niet heel veel aan bovenstaande informatie. Ik zal je daarom wat meer uitleg geven.

Lichtomstandigheden
Wanneer je een foto maakt zijn de lichtomstandigheden waarin je bent van grote invloed. Om een goede foto te maken moet je de juiste instellingen gebruiken. Het diafragma en de sluitertijd maar ook de ISO waarden stel je in.

Wanneer
Jij bepaald zelf hoe gevoelig jouw sensor is voor licht. Dit zou bijvoorbeeld goed van pas kunnen komen als je in moeilijke lichtomstandigheden gaat fotograferen en je hebt bijvoorbeeld geen statief bij je. De sluitertijd zou dan te lang kunnen worden waardoor er grote kans bestaat op bewegingsonscherpte.

Instellen
De gevoeligheid van je sensor bepalen. Via je instellingen kan je de ISO waarden aanpassen. Hoe hoger jij je ISO waarden zal instellen hoe gevoeliger de sensor. Een verdubbeling van de ISO waarden betekent dat de sensor twee keer meer gevoelig is voor licht.

Pas op
Het verhogen van de gevoeligheid kan ook wat problemen opleveren namelijk ruis. Dit kan je zien op de foto hierboven. Op jouw lcd-scherm van de camera zal je dit zeer waarschijnlijk niet kunnen zien. Open je later op de computer jouw foto dan zal dit zeker zichtbaar zijn wanneer de ISO waarde te hoog was.

Probeer uit
Wanneer jij met jouw camera de mooiste resultaten kunt bereiken is een kwestie van een reeks foto's maken en beoordelen op jouw computer. Ga er vanuit dat ISO 100 en 200 lage ISO waarden zijn die weinig tot geen problemen opleveren.

Bokeh, wat is dat?

Wat is Bokeh?

Bokeh is het Japanse woord voor onscherpte of waas. We spreken het uit als boh-kay of boh-kè. Veel fotografen hebben het over hoe mooi het bokeh bij hun lichtsterke lens. Maar wat is bokeh nou eigenlijk?

Bokeh
Bokeh is “het effect van een zachte onscherpe achtergrond die je krijgt bij het fotograferen van een onderwerp met een lichtsterke waarbij je een grote diafragma opening hebt zoals een f/1.4 of een f/2.8” Als je het simpel bekijkt is het de kwaliteit van bewust gekozen onscherpe in de achtergrond ten opzichte van jou onderwerp in de foto door middel van het de door jouw gekozen diafragma en objectief.

Sprookjesachtig
Je kent allemaal de sprookjesachtige bollen die je ziet in de wazige achtergrond. Deze bolvormige highlights worden veroorzaakt door de diafragmamessen in de lens. De lensopening. Wanneer een lens cirkelvormige bladen heeft zie je rondere en zachte bollen in de onscherpe hoogtelichten. Diafragmamessen met 5 of 6 hoekige messen laat wat hoekig bokeh zien in de hoogtelichten.

Hoe krijg je nou bokeh?
Wil jij het het bokeh effect in jouw foto? Het begint bij het kiezen van de meest geschikte lens die je hebt. Een lens waar je minimaal een diafragma van f/2.8 of liever groter mee kan instellen. Kies voor de halfautomatische stand met het diafragma voorkeuze of fotografeer in de manuele stand hier kan je ook nog zelf de sluitertijd aanpassen.

Onderwerp en achtergrond
Om een mooie onscherpte te creëren moet je er voor zorgen dat het onderwerp waar jij op focust op een fikse afstand van jouw achtergrond staat. Hoe verder weg de achtergrond is, hoe waziger deze zal zijn. Hoe ver de afstand moet zijn voor het beste resultaat is per lens verschillend. Probeer ongeveer 5 meter aan te houden.

Lekker close
Bokeh kan je ook bereiken door juist heel dichtbij jouw onderwerp te staan. Let op: als je te dichtbij staat kan je niet meer scherpstellen.

 

Infinite thoughts

Zoom maar in
Maak jij gebruik van een zoomlens? Het beste resultaat bereik je met meer zoom. Hoe meer je inzoomt, hoe meer er onscherp is in de achtergrond.

Diafragma instellen
Misschien wel het belangrijkste van alles is jouw diafragma instelling. Hoe groter het diafragma, des te minder scherptediepte. Kies waar het kan voor een diafragma van f/1.4 tot f/2.8 Dit zal mooie resultaten geven.

Let op:
Fotografeer jij met een groothoeklens van bijv 24 mm dan zal het wat lastiger zijn om het effect te bereiken. Hou dan in gedachten dat de afstand van jouw onderwerp en de achtergrond zo groot mogelijk moet zijn.

Achtergrond speelt een rol
Vergeet niet bij het maken van de foto te kijken naar de achtergrond. Een kale muur of een is saai en zal niet het mooie effect geven met de sprookjesachtige bolletjes. Maak een foto waarbij licht in de achtergrond bijvoorbeeld door de bladeren heen speelt of misschien zijn er leuke lampen in de achtergrond te vinden. Natuurlijk kan je deze als het mogelijk is ook zelf ophangen. 

 

Fotografie in de sneeuw

tips

Sneeuw moet wit zijn. Hoe doe je dat?

We hopen allemaal op sneeuw in de winter zodat we prachtige plaatjes kunnen schieten. Vroeg op om het betoverende witte winterlandschap vast leggen waar nog niemand overheen heeft gelopen. De kou prikt heerlijk op je wangen en je hebt er lol in.  Maar bij het bekijken van je foto's thuis is het niets van wat jij hebt gezien. De foto's hebben blauwe zweem of soms zelf geel? Ze zijn grijs en zonder contrast en niets van die betovering is blijven hangen in jouw foto. Hoe voorkom je dit?

Het grootst probleem is jouw camera. Omdat de camera vanuit de fabriek instellingen mee krijgt komt hij er bij het licht meten onder deze moeilijke omstandigheden niet uit. De camera raakt van slag van al dat wit. Jou camera berekend namelijk het weerkaatste licht en dit zal zijn 18% midden grijs. Wanneer jou camera dus al die witte sneeuw registreert zal het aannemen dat je een heel erg lichte situatie aan het fotografen bent en zal de camera dit voor jou corrigeren wanneer deze in het licht meet. Dit maakt de witte prachtige sneeuw tot een grijze grauwe massa.

Oke, nu je dit weet. Wat kan je er dan aan doen?

Belichting
Normaal is een goede belichting natuurlijk belangrijk. Ben je gewent aan het goed instellen van jou camera moet je met sneeuw nog een stop extra maken. Doordat jou camera het licht meet en dit aanpast zal je onderbelichte beelden krijgen die grijs zijn. Om dit te voorkomen moet je dus overbelichten. Corrigeer jouw  camera door één ( 3 stapjes vanaf je 0 waarden) of twee stops over te belichten. Hoeveel stops je moet overbelichten hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Je zal zien dat jouw foto er veel beter uit gaat zien.

Statief
Gebruik een statief wanneer jouw belichtingstijd (sluitertijd) te lang wordt om uit de hand te kunnen schieten. Ook kan je natuurlijk jouw diafragma en ISO-waarden een beetje aanpassen.

 

 

 

 

 

 

Witbalans
En dan heb je nog dat blauwe zweem die je vaak terug ziet op de foto. Onze hersenen corrigeren het licht zo goed dat wij altijd de sneeuw als wit ervaren. Helaas de camera doet dit niet en die moet je corrigeren zeker op bewolkte dagen of tijdens het blauwe uurtje aan het begin of einde van de dag. Hoe corrigeer je? Zet jouw witbalans op de warmste temperatuur: schaduw.

Histogram
Wat veel mensen eigenlijk vergeten is het controleren van het histogram. Bij het fotograferen van sneeuw zien we in het histogram aan de rechterkant (de kant waarop we wit aflezen) een behoorlijk duidelijke piek.

Contrast
Wanneer er sneeuw is gevallen is alles bedekt met een prachtig witte deken. Hoe mooi dit ook is probeer toch contrast toe te voegen aan jouw beeld. fotografeer een item in het landschap waar misschien wat minder sneeuw op ligt of zorg voor een goede kijkrichting zodat je de kijker leidt door jouw foto.

Lichtmeten
Om de juiste belichting te krijgen is kan je het beste jouw camera op spotmeting zetten. Hiermee kan jij exact aangeven welk deel van de foto de juiste belichting moet krijgen.

Details
Natuurlijk zijn landschappen mooi maar ga ook opzoek naar mooie details. Schoonheid kan in kleine dingen zitten. Je kan er zelfs voor kiezen met een macrolens aan de slag te gaan. Heb je geen macrolens? Je kan al voor niet al te veel geld tussenringen krijgen of een macro filter.

Wanneer
Wil je mooie foto's maken ga dan vroeg op pad. Het mooist is de sneeuw als het net is gevallen of wanneer er nog niemand overheen gelopen heeft. Een zonsopgang kan spectaculaire beelden opleveren. Bedenk voor je op pad gaat waar je mooie plekjes zou kunnen vinden dat zorgt er voor dat je de grote drukte voor bent.

 

 

 

RAW
Wanneer dit mogelijk is met jouw camera en je wil achteraf de foto corrigeren zonder kwaliteitsverlies. Kies er dan voor dat je de jouw beeld opslaat in RAW formaat zodat je deze in bijv photoshop of lighroom kunt corrigeren of bewerken.

Accu
De camera en de accu heeft te lijden tijdens de kou. Neem daarom altijd een extra accu mee want deze zal sneller leeg zijn dan je gewent bent. Probeer de accu warm te houden tot je gaat fotograferen draag hem bij je.

Condens
Met kou komt er nog een probleem om de hoek kijken en dat is condens. Zie je dit bij jouw camera? Zet hem niet aan. Wanneer de camera in de kou is geweest en in een warme ruimte komt ontstaat condens. Laat eerst de condens verdampen en haal ook de batterij er uit. Laat het klepje van de batterij open staan zodat vocht kan opdrogen. Voorkom kortsluiting zet je camera nooit aan als bij condens.

Zonnekap
Om te voorkomen dat er sneeuw op de voorkant van jou lens komt kun je een zonnekap gebruiken. Zo blijft ook tijdens het vallen van de sneeuw jouw glas schoon.

Polarisatiefilter
Misschien gebruik je dit filter in de zomer om diepere kleuren te krijgen of weerspiegelingen uit het water of ramen wil halen, neem hem dan ook mee als je in de sneeuw gaat fotograferen. Zo kan je een mooie blauwe lucht bij het juiste gebruik nog blauwer maken.

Spelen
Vergeet vooral niet dat naast het maken van mooie landschapsfoto's spelende kinderen en eigenlijk ook "grote" mensen leuk zijn om te fotograferen.

Portret fotografie met natuurlijk licht.

fotocursus portret

Laat ik maar eens problematisch en hoogdravend beginnen: waarom schrijft iemand?
Natuurlijk niet om met woorden zijn ogen te imiteren, of zijn neus, zijn oren, zijn vingertoppen.
Waarschijnlijk is het iets anders, iets hoogmoedigs,
iets wat niet te bereiken is maar toch geprobeerd wordt:
het beschrijven van het onbeschrijfelijke.
En dat lukt nooit, want het onbeschrijfelijke is niet te beschrijven.
Anders zou het wel het beschrijfelijke heten.
(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 2, blz. 71)

Foto: Rachel de Liefde

Portret fotografie met natuurlijk licht

Het maken van een mooi portret is voor iedereen haalbaar.
Wat is mooi licht? Hoe krijg creëer je die mooie wazige achtergrond? Kies je voor de studio of gebruik je natuurlijk licht? Hieronder vertel geef ik tips om portretten te fotograferen met natuurlijk licht.

Het mooiste plekje
Voor het maken van een mooi portret waar je wat van de omgeving wilt laten zien moet u op ontdekkingstocht. Kijk goed om je heen, hoe valt het licht, wat zijn de structuren? Hoe laat is het wanneer dat mooie strijklichtje zich voordoet. Welk seizoen is het? Is er veel bewegingsruimte? Kan ik er met meer mensen komen. Hoever is het lopen? Kortom allemaal factoren om rekening mee te houden. Om dit te onthouden kun je een foto maken met uw telefoon en daar notities bij zetten.

Een natuurlijk cadeau.
Wanneer je in Nederland portretten wilt maken met natuurlijk licht komt je er al snel achter dat verschillende weersomstandigheden het maken van de portret foto beïnvloeden. Dit is helemaal geen probleem hoor. Het vergt alleen wat aanpassing. Zelf kies ik het liefst voor op een grijze bewolkte dag aan de slag te gaan. Dat wolkendek is een mijn grote vriend. Een grotere softbox kan ik mij niet wensen. Door de bewolking en dus het gebrek aan het harde directe zonlicht zijn de contrasten lager dan normaal. Het licht is zacht en ik hoef er niets voor te doen. Wat een cadeau.
Met dit in het achterhoofd raad ik aan dus niet voor direct zonlicht te kiezen. Dit licht is hard en zorgt voor harde contrasten en kans op uitgebeten vlekken of harde schaduwen in het gezicht van het model.

 

In het zonnetje gezet.
Heb geen keus en moet je toch een portret schieten op een zonovergoten dag? Kies er dan voor om in de schaduw aan het werk te gaan. Dit is eigenlijk de makkelijkste oplossing. Je verlaagt daardoor weer de contrasten waardoor het model mooier is belicht. Er is ook nog een andere oplossing. Je kunt er voor kiezen een diffusdoek (translucent) aan te schaffen.

Met de diffusor kun je het licht verzachten door het tussen het model en de zon te plaatsen. De witte gespannen doek laat genoeg licht door en creeert zacht licht op uw model. Denk er wel aan dat de diffusor alleen werkt bij het model en dus niet op de achtergrondomgeving. Toch is het een handig hulpmiddel en geeft het je wat meer vrijheid in het kiezen van een plek waar je wilt fotograferen. Vaak zitten er meerdere opties in één pakket zodat je ook reflectie schermen hebt om mee te werken. Hiermee is het mogelijk wat extra licht op het model te creëren als dit nodig is of voor creatieve doeleinden. Is er geen reflectiescherm voor handen? Zoek naar andere middelen die reflecteren. Misschien een raam of een tafeltje van het terras.

fotocursus Rachel de Liefde fotografie

 

Het leven.
De ogen van het model dat je fotografeert zijn heel belangrijk. Deze moeten scherp zijn. Om voor levendigheid te zorgen kunt je een twinkeling creëren met een klein lichtje in de ogen naast de pupil dat komt van een raam of een reflectie scherm.

Van buiten naar binnen.
Heel vaak is er een huis prachtig licht om een mooie foto te maken met natuurlijk licht. Kies hier voor een plek bij een raam dat op het noorden licht zodat je nooit direct zonlicht hebt wat u plots overvalt. Het raam als lichtbron kan een prachtige sfeer geven met een mooi natuurlijk verloop dat steeds donkerder wordt. Let er wel op dat het model op het gezicht licht vangt. Omdat er minder licht in huis zal zijn moet je wellicht uw ISO waarden iets verhogen.

Vergeet de techniek niet.
Heb je alle randvoorwaarden onder controle dan is het tijd voor de juiste techniek. Een portret is negen van de tien keer geen actie foto. Ik raad aan om de camera op de manuele stand te zetten zodat je alle controle heeft over het beeld dat je wilt maken. Stel een sluitertijd in de geen bewegingsonscherpte laat zien. Wanneer u uit de hand een foto maakt zijn er 2 kansen op bewegingsonscherpte. Een statief is een aanrader in veel gevallen. Om een mooie scherptediepte te maken (een mooie, zachte onscherpte achtergrond) zul je moeten kiezen voor een kleine diafragma waarde. Wanneer je er niet uitkomt met de waarden van de instellingen omdat de beelden te donker worden kunt u de ISO wat verhogen. Dit zal al snel het geval zijn wanneer je aan het einde van de dag een portret foto wilt maken.
Bij het maken van een foto met veel achtergrond moet je er voor zorgen dat er niet grote witte vlekken ontstaan die aandacht van de kijker trekken. Maar vergeet ook niet dat deze omgeving ook een toevoeging is aan het portret. Het geeft context aan de foto. Klopt dit met het portret of past het bij de persoon?

Creativiteit is een groot goed.
Vergeer vooral niet dat door veel doen en veel te experimenteren je tot prachtige onverwachte resultaten kunt komen.

 

Fotografie vuurwerk

tips

Tips voor vuurwerk fotografie.

Het einde van het jaar komt er weer aan en dat staat garant voor prachtig vuurwerk. Heb jij wel eens geprobeerd dit spektakel vast te leggen? Is het gelukt? Natuurlijk zijn er ook heel mooie vuurwerk shows zoals in Scheveningen waar je misschien net wat meer rust hebt om mooi foto's te maken.

Het is misschien niet zo lastig als het lijkt. Hieronder wat tips.

Scherpstellen
Het is voor jouw camera heel lastig om scherp te stellen om dat het zo donker is. De camera vindt het moeilijk om een focus punt te vinden en zal waarschijnlijk blijven zoeken. Kies daarom op handmatig scherpstellen en kies voor de stand oneindig.

Sluitertijd
Voor het krijgen van een de mooie lange strepen van het vuurwerk laten zien op jou foto dan heb je een lange sluitertijd nodig. Natuurlijk is dit even puzzelen maar met ergens tussen de 1/10 en 10 seconden kom je een heel eind. Je kan er ook voor kiezen je camera in bulb-stand te zetten.
De beste sluitertijd is natuurlijk afhankelijk van het getoonde vuurwerk. Dus experimenteer!

Belichting
Zorg dat je na het instellen van jouw sluitertijd ook je diafragma en ISO-waarde daar op afstemt. Denk er aan de keuze voor een groot diafragma (klein getal) zal een heldere lucht geven. Kies jij voor een klein diafragma (groot getal) dan zal de lucht donkerder zijn. In de meeste gevallen zou je kunnen kiezen voor f/8.0, dit geeft waarschijnlijk een goed resultaat. Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden.

Compositie
Omdat het vuurwerk op een afstand is het aan te rade iets op de voorgrond te hebben. Wat ook mooi is wanneer je daar de kans voor hebt om het vuurwerk te fotograferen boven een meer of een rivier. Zorg er in elke geval wel voor dat je geen storende elementen in beeld hebt. Omdat het schieten met een groothoek lens aan te raden is kan je later altijd nog je beeld iets croppen.

Statief
Uit de hand schieten met een lange sluitertijd is niet zo'n goed idee want je hebt dan veel kans op bewegingsonscherpte door jou zelf veroorzaakt. Gebruik daarom een statief en als je het hebt een (draadloze) afstandsbediening of de zelfontspanner.

Klikken
Het juiste moment om je foto te maken is het moment dat de ontploffing plaats vindt. Goed luisteren en kijken dus.

Zoomen
Maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Wanneer je gaat inzoomen maak je de kans op bewegingsonscherpte nog groter. Je kan beter later de foto een beetje croppen in de nabewerking.

Flits
Wanneer je jou camera in op automaat hebt staan dan wil deze gaan flitsen. Flitsen heeft geen zin het verlicht alleen wat dichtbij staat en je foto is niet gelukt. Zet jou camera dus in de manuele stand en denk aan de belichtings-driehoek.

Kruitdampen
Vuurwerk op oud en nieuw is mooi maar omdat het met zoveel tegelijk de lucht in gaat geeft dit veel rook. Het zicht wordt troebel en het lijkt steeds meer op mist waardoor jouw foto's minder mooi worden. Probeer er vroeg bij te zijn. Bereid je dus goed voor en sta klaar als het spektakel losbarst.

RAW
Wil de beste kwaliteit en sla dan je beeld op als RAW bestand. Je kan dan zonder kwaliteitsverlies achteraf jouw foto bewerken met lightroom of photoshop.

Objectief
Welk objectief kies je eigenlijk voor dit schouwspel? Omdat het lastig is om de plaats te bepalen waar het vuurwerk te zien is kan je het beste een zo breed mogelijk bereik hebben. Kies daarom voor een groethoek lens. Dit voorkomt dat het vuurwerk half of helemaal niet in beeld is.

Experimenteer
Probeer veel uit, pas aan tot je tevreden bent en maak veel foto's. De kans om vuurwerk te fotograferen is er niet elke dag. Je hebt dus een groot en een snelle geheugen kaart nodig en wellicht een extra accu.

Fotografie op vakantie

Wil jij betere vakantiefoto's maken?

We kennen het allemaal. Het gevoel van inpakken en wegwezen. We vertrekken massaal naar mooie plekken die we dan op de foto zetten. Eenmaal thuis, beantwoorden die foto’s helemaal niet aan jouw verwachtingen en laten ze zeker niet al het moois zien wat er in jou herinnering was. Geen nood lees hieronder wat tips voor je komende vakantie.

Goed voorbereid de hort op
Neem niet te veel mee als je gaat fotograferen en moet wandelen. Maak een afweging en bereid je voor op waar je naar toe wil. Welke lens heb je nodig?

 

A sea of freedom

Wat wil ik fotograferen? Met welke camera? Welke hulpmiddelen als filters, statief enz. heb ik nodig. Zorg dat je altijd extra batterij en geheugenkaartje in je tas stopt.

Goed voorbereid de hort op
Neem niet te veel mee als je gaat fotograferen en moet wandelen. Maak een afweging en bereid je voor op waar je naar toe wil. Welke lens heb je nodig? Wat wil ik fotograferen? Met welke camera? Welke hulpmiddelen als filters, statief enz. heb ik nodig. Zorg dat je altijd extra batterij en geheugenkaartje in je tas stopt.

Spieken mag
Je hebt maar kort de tijd op een vakantie en je wil er ook nog lekker van genieten en ontspannen. Natuurlijk is fotografie een vorm van ontspanning maar meestal vinden je reisgenoten het al snel lang duren. Zorg dat je al een beetje weet wat je te wachten staat.
Je kan kijken op google earth maar natuurlijk ook op de plaatselijke ansichtkaarten waar meestal op de achterkant staat waar de foto is genomen. Hoe handig is dat… Een prachtige inspiratie bron en zet die wereld naar jouw hand.

Zet die wereld naar jou hand
Wanneer je een foto maakt bedenk dan goed voordat je knipt of het een interessante foto op zal leveren. Misschien is een heel ander standpunt wel mooier. Probeer eens een kikkerperspectief of juist een foto van bovenaf. Misschien is het juist wel spannend om een onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Experimenteer en er komen verrassende resultaten uit.

Compositie
Probeer niet altijd het onderwerp in het midden van de foto te zetten. Dat kan saai en stijf zijn. Denk hierbij aan de regel van derden of de gulden snede. Wil je meer leren over compositie? Geef je op voor een cursus en ontwikkel de fotograaf in jou.

Druk, druk, druk
Vaak is het heel erg druk en zeker op toeristische trekpleisters. Hou daar rekening mee. Zorg dat jij voor de drukte uit gaat of juist daarna. Een heel druk strand of plein is vaak niet aantrekkelijk op de foto omdat de kijker niet meer zo goed kan zien waar het nou eigenlijk over gaat in de foto. Het is dus echt de moeite waard om vroeg op te staan. Alles voor de mooiste foto toch?

Het gouden en het blauwe uurtje
Als je dan toch vroeg op wil staan maak dan gebruik van het blauwe uurtje. Dit is het uur voordat de zon op komt. Gelukkig voor de langslapers is er voor de zonsondergang nog een kans. De lucht wordt mooi helder en blauw wat prachtig afsteekt tegen het kunstlicht in de straten of op een boulevard. Aan het begin van de dag, vlak na de zonsopkomst en vlak voor de zonsondergang geeft de zon een mooie warme gele gloed die erg sfeervol is voor jouw foto. Maak hier gebruik van. Je krijgt hem gratis. Bedenk wel dat die gouden en dat blauwe uurtje niet altijd een uur duurt en ook afhankelijk is van waar jij je op de wereld bevindt.

In de wolken
Mooi weer is natuurlijk fijn op vakantie maar voor je foto best wel saai. Neem je kans waar als het juist niet zo erg mooi weer is. Een dreigende lucht boven dat pittoreske plaatje geeft heel veel spanning in jouw foto. Heb je een prijsverloopfilter? Vergeet hem niet mee te nemen om zodat je de grote contrasten wat beter kan opvangen.

Nachtbraker
Ben jij een nachtbraker? Vergeet dan niet af en toe je camera en je statief mee te nemen. Want ook in de avond kan je prachtige foto’s maken met lange sluitertijden. Overigens is een statief ook bij het blauwe en het gouden uurtje geen overbodige luxe.

Opgeruimd staat netjes
Wanneer je in de stad bent en je maakt een foto let dan op je omgeving. Zijn er geen gekke of storende elementen die invloed hebben op jouw beeld? Denk aan overvolle prullenbakken of een paal die uit iemands hoofd steekt. Of wanneer je in een mooi stukje natuur bent en er ligt net een stuk plastic in beeld wat niet alleen jouw foto ontsiert maar ook de omgeving. (neem het mee en gooi het even in de prullenbak)

De grootsheid van alles
Wanneer jij in de prachtige weidse natuur staat is dat mooi en indrukwekkend. Helaas zie je dit niet altijd terug op de genomen foto. Hoe kan je dit nou voorkomen? Zorg voor een menselijke maat. Als wij als kijker een maat van bijvoorbeeld paarden in de vallei kunnen vergelijken met de omgeving is het mogelijk om in te schatten hoe groot de omgeving is. Immers weten wij hoe groot paarden zijn. Een simpel trucje voor veel kijk plezier.

Rode draad
Voor de toeschouwers als jouw familie, vrienden en kennissen is het leuk om naar jouw foto’s te kijken. Maar nog leuker is het als jij met jouw foto’s een verhaal vertelt. Je kan dit op veel verschillende manieren doen. Misschien helpt het jou om een thema te kiezen zodat je wat houvast hebt. Denk bijvoorbeeld aan kleuren of zoals een kennis van mij altijd opzoek is naar bijzondere lantaren palen. Je kan het zo gek niet bedenken. Het belangrijkste blijft dat jij en lol in hebt en geniet van jouw vakantie.

Veel reis en foto plezier.

 

 

 

Stafief voor fotografie

Creatieve Fotocursus

Welk statief past bij jou?

Hoewel veel mensen het een hoop gesjouw vinden is in sommige gevallen een statief echt noodzakelijk. Natuurlijk wil je als je op vakantie gaat niet een loeizwaar ding met je mee nemen. Je wilt lekker genieten van je wel verdiende vakantie en dan neemt zo’n ding veel ruimte in beslag. Maar wil je echt wat serieuzer gaan fotograferen dan is een statief niet een verkeerde investering.

Wanneer is het handig?
Stel je wil een prachtige foto maken in de avond van de baai waar jij met je geliefde elke avond een wijntje drinkt, dan heb je al snel een lange sluitertijd. Zo lang dat uit de hand schieten geen optie meer is. Of je wil zelfportretten maken of je wil graag in de nacht fotograferen. Ook dan heb je een statief nodig.

Lekker stil
Het statief is een goed hulpmiddel om de camera zo stil mogelijk te houden en met als resultaat een zo scherp mogelijke foto. Een kleine bewegingsonscherpte zie je al terug in jouw prachtige landschapsfoto.

Focus op de sluitertijd
Je wil natuurlijk een zo kort mogelijke sluitertijd met zo min mogelijk ruis. Denk er dan aan dat ook jouw lens een rol speelt. Neem als vuistregel dat je minimale sluitertijd om uit de hand te kunnen schieten 1/focale lengte van de lens is. Dus wanneer jij met een 200mm een foto maakt is dat een minimale sluitertijd van 1/200s. Alles langer dan dat zal bewegingsonscherpte geven in jouw foto en dus vereist een statief.

Wat past bij mij
Er zijn een aantal verschillende soorten statieven. Aan jouw de keus er één te kiezen die bij de gelegenheid past. De meest bekende is de driepoot. Je plaatst je camera op dit statief en je kunt hem zo positioneren als jij wil. VoordeeL is dat je hem niet meer vast hoeft te houden. Het is fijn werken als je een reeks foto’s wil maken vanuit het zelfde standpunt of je moet wachten op het juiste moment voor jouw opname.
Je kunt er ook voor kiezen een éénpoot-statief te gebruiken. Je zult begrijpen dat je deze dus niet los kan laten. Je kunt met een beetje oefening dan wat langere sluitertijden halen dan het schieten uit de hand.
Wil jij graag aan de slag met macro fotografie is het handig om een statief te gebruiken waarmee je laag bij de grond kunt blijven. Dan kan je kiezen voor een pocket’pod of een minipod. Je hebt zelfs statieven die je op een lantarenpaal of boomtak heen kan buigen. Denk er dan wel aan dat je een niet al te zware lens gebruikt want dan blijft de camera mogelijk niet in positie. Deze “Gorillapod” is ook handig voor vakanties en niet zo zwaar.

Zwaar of niet
Zoveel statieven, zo veel keus. Er zijn verschillende materialen waar statieven van woorden gemaakt. Je hebt ze van massief hout, aluminium en ook carbon. Wil je een niet zo duur statief dan zijn ze te krijgen vanaf €50,-. Deze zijn niet zo zwaar en vaak gemaakt van aluminium. Je kunt deze goed gebruiken voor op reis. Helaas zijn ze ook wat minder stevig. Bedenk ook naar waar je reis naar toe gaat. Ga je naar het koude noorden in de winter, weet dan dat jouw statief erg koud aan zal voelen.
Kies je voor een carbon fiber statief dan zal je minder last hebben van de kou maar deze is ook een heel stuk duurder. Net als bij veel andere spullen die je koop geldt het ook voor statieven. Je krijgt waar voor je geld. Een statief rond €150,- zal ongeveer 2 a 3 kilo wegen en zijn behoorlijk stevig en op meerdere manieren in te zetten.
Een heel licht en ook nog stevig statief daar zal flink voor in de buidel moeten tasten. Carbon Fiber is het stevigst maar een statief van hout kan weer het beste tegen de wind.

Het gemak van staan
Wanneer je aan het werk gaat wil je het liefst niet de hele tijd gebukt door het leven gaan. Zoek een statief uit waarbij je niet heel erg hoeft te bukken om door jouw zoeker te kunnen kijken als de camera op het statief zit. Je zult veel minder moe worden. Natuurlijk kan je het statief met de middenstang ook nog verhogen als je er met de 3 poten niet uitkomt maar bedenk wel dat jouw statief minder stabiel is en meer vatbaar voor trillingen door bijvoorbeeld de wind.

Hou je kop erbij
Niet onbelangrijk is de kop het statief. Wanneer je een goedkoop statief koop dan zal er meestal een kop op zitten. Deze hoeft niet altijd fijn te zijn. Bij een wat duurder statief moet je zelf nog voor een kop kiezen. De meest gekozen kop is een “tilt & pan” kop waarbij de kop kunt draaien naar links, rechts, naar boven en naar beneden.
Zelf gebruik ik een balhoofd. Deze kan je kun je alle kanten op draaien en in elke positie zonder al te veel moeite. Hierbij heb ik ook nog gekozen voor een pistool greep zodat ik in één handeling mijn camera in de gewenste positie kan zetten.

Snel handelen
Kies voor een statief waarbij je snel de kamera van de kop kan halen. Dus een draaisysteem is niet zo heel handig. Je kan dan veel minder snel handelen dan wanneer je gebruik maak van een statief met een “snelwisselplaatje” dat je onder je camera schroeft en op de kop van je statief klikt.

Wat weegt jouw camera
Voor het aanschaffen van jouw statief is het belangrijk dat je weet hoe zwaar de camera is met jou zwaarste objectief en eventueel ook de flitser erbij die jij hebt. Een statief dat niet berekend is op het gewicht van jouw combinatie is niet stabiel en kan zelfs omvallen. Dat is natuurlijk geen grap en wil je voorkomen. Wat een statief en de kop aan kan wat betreft het gewicht wordt door de fabrikant aangegeven. Bij sommige statieven kan je een contra gewicht aan het haakje aan de onderkant van middenpaal hangen maar tel dit wel op bij het totaal gewicht. Hier zijn speciale zandzakjes voor maar je kan het misschien ook al met je tas oplossen.

Tips voor het schieten van jouw plaatje
Heb je een extreem lange sluitertijd? Gebruik dan een afstandsbediening, draadontspanner of de zelfontspanner op jouw camera om trillingen te voorkomen.
Zet de beeldstabilisatie van jouw camera of lens uit zodat de camera niet alsnog gaat compenseren omdat deze er niet op ingesteld is dat er geen enkele beweging is. Zo voorkom je alsnog bewegingsonscherpte.
Zelf vind ik een statief met lange hendels om de kop te stellen niet prettig werken. Kijk goed naar de knoppen, waarmee je de kop op het statief stelt.

 

Landschaps fotografie

Creatieve FotoCursus

Landschappen fotograferen

Ken je dat? Je bent op vakantie en het land is zo mooi. Het lijkt wel een ansichtkaartje. Wanneer jij een foto maakt en je kijkt er thuis naar dan lijkt het op niets wat je hebt gezien? Hoe komt dit?

Tijdstip
Hoe laat was het toen jij de foto nam? Midden op de dag wanneer de zon op z'n hoogst aan de hemel staat is het misschien wel lekker voor jou maar voor het maken van een mooie foto is het niet het beste moment. Het licht is hard en geeft zware zwarte schaduwen en je hebt weinig kleur in jouw beeld.
Een beter tijdstip is "het gouden uurtje". Net voordat de zon ondergaat of net na zonsopkomst. Het voordeel van de ochtend? Er zijn nog maar weinig mensen op pad. In de avond heb je ook een voordeel, dan is de gloed van de zon sterker omdat er veel stof in de atmosfeer aanwezig is. Het strijk licht van de zon is mooi voor de foto.

Objectief
Voor welk objectief heb je de foto gemaakt?
Voor het fotografen van landschappen is het het beste om een groothoeklens te gebruiken zodat je zoveel mogelijk van de omgeving kan laten zien. Met een groothoeklens zie je meer diepte in jouw foto.

Scherptediepte
Wanneer wij zelf naar een landschap kijken zien we alles scherp. Dit wil je eigenlijk ook in jouw foto. Kies daarom voor een hoog f-getal. f/11 of f/16 geeft goede resultaten. Wil je heel nauwkeurig te werk gaan kun je een app gebruiken op je mobiel. Dofmaster of Dof Table

Statief
Wanneer je landschappen fotografeert wil je natuurlijk dat het haarscherp is. Neem je statief mee zodat er in elk geval geen bewegingsonscherpte ontstaat wanneer je een langere sluitertijd nodig hebt.

Draadonspanner
Om beweging te voorkomen kan je een afstandsbediening, draadontspanner of zelfontspanner gebruiken. Dit voorkomt trillingen bij lange sluitertijden.

Horizon
Nou ben je druk bezig met het maken van jou foto en denk je alles onder controle te hebben? Vergeet dan niet ook te kijken of de horizon goed recht staat en hij niet rechts of links naar beneden het beeld uitloopt. Er zijn wat hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Sommige camera's hebben een waterpas of je kunt gebruik maken van een raster in je camera. Heb je dit niet dan zijn er waterpasjes voor je op de ‘hotshoe’ van je camera.

Filter
Het fotograferen van een landschap en lucht kan voor nogal wat problemen zorgen. Door het grote contrast kan het landschap onderbelicht zijn of jouw lucht juist overbelicht. Je het hier goede gijsverloopfilters voor. Dit is een filter die aan de bovenkant donker is en langzaam over gaat naar transparant aan de onderkant. Het is de moeite waard dit uit te proberen en te spelen met de gradaties van de filters.

Fotografie, scherpstellen met weinig licht

Creatieve FotoCursus

Slechte lichtomstandigheden en goed scherpstellen.

Het scherpstellen van je camera kan best een uitdaging zijn. Nog lastiger wordt het als de lichtomstandigheden slecht zijn. Dan lijkt het allemaal niet mee te werken. Hieronder een aantal tips om in die moeilijke omstandigheden de beste scherpe foto’s te maken.

Maak het jezelf gemakkelijk met een statief
Zoals je weet bestaat fotograferen bij de gratie van licht. Bij weinig licht zal je dus iets meer moeten doen om een scherpe foto te maken. Is er weinig licht? Gebruik dan een statief. Uit de hand een foto maken zonder bewegingsonscherpte die je zelf veroorzaakt is nagenoeg niet mogelijk. Houd voor jezelf een regel aan dat een sluitertijd langer dan 1/60 foto's met bewegingsonscherpte opleveren. Wanneer je opzoek gaat naar een statief, koop dan een stevig exemplaar om trillingen te voorkomen.

Denk aan je belichtingsdriehoek en pas je ISO-waarde aan
Heb je geen statief bij je en wil toch graag fotograferen? Wanneer je sluitertijden te lang worden krijg je al snel bewegingsonscherpte. Bij een sluitertijd van 1/60 komt het nog wel goed maar alles langer dan deze tijd wordt het toch al lastig. Je kan er dan voor kiezen je ISO-waarden aan te passen. Kies een ISO-waarden die goed past bij een wat langere sluitertijd die bewegingsonscherpte voorkomt maar niet te veel ruis veroorzaakt. Wanneer het je niet lukt de camera stil te houden kan je natuurlijk je camera op een muurtje of een ander vast object zetten zodat je camera in elk geval stil staat.

Zelf scherpstellen
De camera heeft het behoorlijk moeilijk om te focussen als de lichtomstandigheden slecht zijn. Dit is het moment waarbij je beter handmatig scherp kunt stellen. Op de lens zit een knopje waarmee je de lens op mf zet waardoor het automatisch scherpstellen niet meer kan. Heb je dit knopje niet dan zit er een functie in de camera waarmee je dit kunt instellen bij de menu opties. Wat ook handig is om even met je telefoon het onderwerp dat jij wil fotograferen te belichten om zo handmatig scherp te stellen. Dit kan natuurlijk alleen als jouw onderwerp binnen bereik is. Voor een landschap is dit natuurlijk niet haalbaar. 😉

Kies een objectief dat bij de situatie past
Fotografeer jij graag in het donker of tijdens concerten kies dan voor een lens die deze omstandigheden beter aankan. Je zou dus kunnen kiezen voor een lichtsterke zoomlens van bijvoorbeeld F2.8 of een mooie vaste lens van F1.8 of F1.4 Dit zal je zeker helpen.

Zoeker of live view
Wanneer je gewent bent om via de zoeker een foto te maken kan dat bij slechte weersomstandigheden wat lastig zijn. Je kan dan je camera op live view zetten. (bijna alle camera’s bezitten deze optie) Nadat je de camera op live view hebt gezet kan je het beeld uitvergroten. Hierdoor wordt het scherpstellen makkelijker. Kom je er dan nog niet uit? Kies er dan voor om je beeld heel erg over te belichten en daarna weer de goede belichting in te stellen voor de foto waar het om gaat.

Beide benen op de grond
Heb je dat ook wel eens gezien? Al die fotografen die zich in allerlei bochten wringen om de mooiste foto te schieten? Dit is leuk om te zien maar de houding is niet altijd even stabiel en kan dus bewegingsonscherpte veroorzaakt door de fotograaf zelf. Zorg er dus voor dat wanneer je een foto maakt in slechte lichtomstandigheden dat je een stabiele houding hebt. Ga bijvoorbeeld tegen een muurtje staan of een paal aan staan. Je kan ook op de grond gaan liggen. Houd je ellebogen zoveel mogelijk tegen je lichaam aan en zorg voor een stabiele ondergrond. Je kan natuurlijk ook in de houding gaan zitten alsof je een trouw aanzoek doet. Zo kan je met 1 knie stabiliteit zoeken en de ander knie al steun/statief gebruiken. Heel handig als je zonder statief op pad bent gegaan.

Niet bewegen
Niet bewegen is alleen haalbaar als je de camera op statief zet. Voorkom bewegingsonscherpte en gebruik een draad ontspanner of zet de zelfontspanner aan. Je kan natuurlijk ook een afstandsbediening gebruiken om te voorkomen dat er bewegingsonscherpte ontstaat doordat je zelf trillingen hebt veroorzaakt.

Ken de sweet-spot van jouw lens
Alle lenzen hebben een sweet-spot. Dit is het diafragma waarbij de lens het beste presteert. Denk er aan dat dit dus per lens verschillend is. Maar grofweg kun je er vanuit gaan dat de sweet-spot van jouw lens ergens tussen de F/8 en de F/11 ligt.

De puntjes op de i
Heb je uiteindelijk jouw foto geschoten kan je de scherpte met een fotobewerker nog wat verbeteren. Dit kan als je schiet in RAW dan is het verscherpen een must. Verscherp niet te veel want dat maakt het beeld onnatuurlijk.

Wil je nog beter leren fotograferen in een korte tijd?

  • Persoonlijke begeleiding
  • Creatief & intuïtief lesprogramma
  • Haalbaar voor iedereen