Rachel de Liefde fotografie

Wat is Diafragma?
Het lijkt misschien best lastig al die termen. Dat is het gelukkig niet. Het diafragma kun je vergelijken met de pupil van het oog. Net als de pupil zorgt het diafragma er voor hoeveel licht er wordt toe gelaten in het objectief (de Lens) wat op de sensor van de camera valt. Het diafragma zelf zijn een aantal metalen plaatjes die lamellen worden genoemd. Deze lamellen samen vormen een cirkelvormige opening.

 

Wat doet het diafragma?
Het diafragma bepaald de scherptediepte. DOF " depth of field". Scherptediepte is het gebied op een foto dat scherp lijkt. Wil jij bijvoorbeeld het onderwerp scherp maar de achtergrond wazig? Ga aan de slag met het instellen van het diafragma.

 

Zelf het diafragma instellen?
Je kunt zelf het diafragma beïnvloeden door te kiezen voor een grote opening dus veel licht door te laten of een kleine opening, weinig licht door te laten. Een grote opening geeft veel onscherpte, een kleine opening geeft veel scherpte. Als je denkt aan jouw ogen dan knijp je ze tot spleetjes als je alles scherp wil zien. Tenminste ik wel. 😉 Eigenlijk doe je dat ook met het diafragma.

Stel de camera in op de diafragma voorkeursinstelling; bij Canon is dat Av en bij Nikon is dat de A stand. De camera staat op halfautomaat en zal voor jou de juiste sluitertijd en ISO-waarden instellen.

 

diafragmakleura

Wat moet je doen?
Bedenk, hoe groter de opening van het diafragma hoe meer er onscherp is op de foto. Bijvoorbeeld: zet jou diafragma op F1.8 dit zal er voor zorgen dat je weinig scherptediepte hebt in het beeld. Deze kennis kun je dus gebruiken als je bijvoorbeeld een portret maakt van iemand en je wilt niet dat de achtergrond een grote rol speelt. Je kunt nu het onderwerp dat belangrijk is isoleren.

Een landschap fotografeer je het best met een kleinere lensopening fotograferen bijvoorbeeld een F11 zodat alles scherp lijkt. Denk nog even aan dat oog en het dichtknijpen.

 

Meer leren over fotografen en het diafragma?
Volg een leuke creatieve FotoCursus.

 

Meer tips en tricks?

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.