creatieve fotocursus

Fotografie en inspiratie

Geen inspiratie? Wat nu?

Heb jij dat ook? Je hebt zin om eens lekker aan de slag met jouw camera maar de inspiratie ontbreekt. Wat nu? Je kan jezelf een beetje op weg helpen met een aantal tips…

Daag jezelf uit.

Pak een andere camera.

Momenteel zijn de polaroidcamera’s weer helemaal terug van weggeweest. Zelf vind ik dat geweldig. Je hebt bijna geen invloed op de foto dus je hoeft je even niet druk te maken over techniek. Het is altijd een spannend moment hoe de foto eruit komt te zien en meestal is het, het wachten waard. Omdat je niet echt instellingen hebt ga je anders kijken naar wat je fotografeert en daar de compositie. Elke foto is uniek en het polaroid helpt natuurlijk ook wel een beetje. Beperk jezelf met bijvoorbeeld 1 pakje foto’s en ga daar mee aan de slag.

Bekijk het leven door één lens.

Ben jij ook verslaafd, net als ik aan een bepaalde lens? Je kent deze waarschijnlijk op je duimpje. Zet als je op stap gaat eens een andere lens op je camera en laat de rest gewoon thuis liggen. Het scheelt je veel sjouwen 😉 . Misschien krijg je ook meer liefde voor de lens die je normaal niet uit je tas haalt. Je kan natuurlijk ook een heel specifieke lens zoals een fisheye, een pinhole lens of een een lensbaby gebruiken. Allemaal met een eigen karakter.

basiscursus_racheldeliefde

Elke dag een feest.

Dagboek 356 dagen of een periode waar jij voor kiest.
Maak elke dag een foto. 356 dagen of een periode waar jij voor kiest als je een jaar te lang vindt. Zelf heb ik ook een project gedaan waarin ik elke dag een foto maakte van een laan waar ik mijn hond uitliet. Het leek heel saai in het begin maar ik ging steeds meer ontdekken op de laan waardoor ik ook meer en meer plezier kreeg om de hond uit te laten. Het mes sneed dus aan twee kanten. Een blije hond en een blije baas.
Soms zie je ook leuke suggesties voorbijkomen of facebook of Instagram waar je bij aan kunt sluiten. Er zijn apps voor je mobiel zoals PicYourMonent of Day one journaal die je kunt inzetten. Dan heb je gelijk een stok achter de deur.

Eén onderwerp na jagen.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om op jacht te gaan naar een specifiek onderwerp zoals insecten met een macro lens of gekke fietsen in de stad. Zo zijn er heel veel onderwerpen voor fotografie die je op de gevoelige plaat kunt leggen zoek eens op het net voor inspiratie als je een onderwerp hebt gekozen. Hoe hebben andere fotografen het aangepakt? Wat ook interessant kan zijn is jouw eigen prop (bijvoorbeeld een babypop of een ander klein figuurtje) meenemen en deze in allerlei situatie te plaatsen.

Talloze ideeën maar welke kies je?

Heb jij eigen de luxe van te veel ideeën? Schrijf al die fotografie inspiratie ideeën op in een mooi schriftje of zet ze in de notities van je mobiel. Kies bijvoorbeeld een idee dat op de plaats van de datum staat. Dus 9 maart is idee nr. 9 of 9+3 of 93. Verzin een list dat je toch min of meer verrast wordt door onderwerp dat jij hebt gekregen.

Werken met een vast thema.

Wil jij je helemaal niet vastleggen op één onderwerp en ga je liever aan de slag met een thema dan zijn ook daar heel veel dingen te bedenken. Maar ook hier is het belangrijk dat je focus blijft houden voor wat jij hebt gekozen. Denk bijvoorbeeld aan een thema zomer of winter. Maar je kan ook kiezen voor patronen, lijnen, of een bepaalde kleur. Eigenlijk is alles mogelijk en geeft het je allemaal de ruimte om eens lekker te experimenteren.

Vol van emotie.

Waar word jij gelukkig van? Leg elke dag een momentje van geluk vast op de gevoelige plaat. Dit kan voor iedereen anders zijn. Zijn het jouw kinderen of het ontluikende groen in de lente? Een andere manier: Kies voor jouw project een emotie en maak een kleine serie waarbij je in elke foto probeert deze gekozen emotie vast te leggen.

Jezelf als stralend middelpunt.

Stap in de rol van het model, de rol van de regisseur en de rol van de fotograaf. Je zal zien dat het nog best lastig is om jezelf te fotograferen. Het is handig om een statief te gebruiken en je camera op zelfontspanner te zetten zo heb je in elk geval de tijd op in jouw foto te verschijnen.

Dan die ik dit ... en alles staat stil.

Wil je aan de slag met techniek? Het laten zien van beweging of juist het bevriezen van de beweging is een leuke techniek om me aan de slag te gaan. Je kan bijvoorbeeld voor een extreem lange sluitertijd kiezen zodat je alle bewegingen laat stomen of water heel mooi glad eruit laat zien. Maar je natuurlijk heel mooi kan spelen met een sluitertijd is in de nacht. Zoek mooie plekken met veel lichtjes en maak die plaat.

Creatieve FotoCursus

Laat je inspireren.

Zien eten doet eten wordt wel gezegd. Dat geldt ook een beetje bij fotografie. Bekijk het werk van andere fotografen of schilders. Je kan kijken of je het kan na maken om te leren hoe zij het hebben gedaan. Je kunt het ook gebruiken als uitgangspunt waarmee jij zelf aan de slag gaat. Je kan ontzettend veel leren van het lezen en ontleden van foto’s.

De Ansichtkaart

Het kan toch zomaar zijn dat je lekker op vakantie bent en er eigenlijk zoveel te zien is dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Ook dan kan jij je laten inspireren door een andere fotograaf. Als je de Ansichtkaarten bekijkt hebben zij vaak de mooiste plekjes of situaties al voor jou uitgezocht. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de plek opzoeken en een foto maken zoals jij het wil.

Experimenteer en verras jezelf.

Wil jij je verder ontwikkelen in fotografie en heb je behoefde aan nog meer inspiratie?
Is fotografie helemaal jouw ding?

Ik geef fotocursussen in kleine groepen of privé. Ook is er een ontzettend leuke, inspirerende, creatieve fotoclub waar je met z'n alle een avond vol fotografie kunt beleven. Er zit altijd een Fotografiecursus bij die past bij jou.

1 reactie

  1. Esther op 04/07/2021 om 12:45 PM

    Fijne tips, daar kan ik wat mee. Dank je wel!

Laat een reactie achter