blog beneath the roses rachel de liefde fotocursus

Gregory Crewdson, een boek vol verhalen

Gregory Crewdson

Had ik je al eens verteld over een boek dat ik heb van Gregory Crewdson. Ik ben gek op dat boek. Echt een fotograaf die ik bewonder. Het boek zit vol prachtige platen. Een soort film-stills waar je jezelf in zou kunnen verliezen. Het is geen vrolijk boek maar wel intrigerend. Als je het open slaat, zie je anonieme Amerikaanse stadsgezichten met brede verlaten straten of open plekken in het bos. Daarin heeft Crewdson mensen geplaatst. De meeste mensen tonen niet een duidelijke emotie maar kijken stoïcijns voor zich uit. Ik vind het heel aangrijpend omdat ze zo verstillend en ook mysterieus zijn. Het tafereel dat je ziet, schuurt en het verteld een onbeantwoord verhaal.

Gregory Crewdson, een meester in details

Het doet mij een beetje denken aan een motel waar ik in terecht kwam tijdens een roadtrip door America met mijn toenmalige vriend. Ik stapte na een lange eindeloze rit de kamer binnen en mijn nekharen gingen overeind staan. Het rook vreemd, het was daar somber en voor mijn gevoel kon ik zo een scene uit een slechte B-film zijn binnengestapt waarin in de kast een onaangename verrassing zat. Niet dat ik vind dat Crewdson slechte beelden maakt. In tegendeel zelfs. Zijn beelden zijn filmisch en er is niets aan het toeval overgelaten. Dat vind ik ook zo mooi. Er is overal wat te zien in de platen die hij maakt. De details zijn tot in de perfectie uitgewerkt. Zijn zogenaamde alledaagse interieurs laten vreemde en tegelijkertijd heel menselijke scènes zien.

Sense of in-between-ness

“I have always been fascinated by the poetic condition of twilight. By its transformative quality. Its power of turning the ordinary into something magical and otherworldly. My wish is for the narrative in the pictures to work within that circumstance. It is that sense of in-between-ness that interests me.”

Gregory Crewdson

gregory crewdson

Gregory Crewdson uit de kast

Bij mij thuis, zie je dat veel van mijn boeken over fotografen in een platte kast staan. Met de voorkant van de fotoboeken naar voren, zodat ik de kaft goed kan zien. Met regelmaat verwissel ik boeken zodat ik steeds een andere wand met prachtige platen in huis heb. Het is maar net in welke sfeer ik zin heb. Het boek van Gregory Crewdson heeft altijd een plekje in mijn kast. Het kan haast niet anders. De beelden vragen erom gezien te worden. Veel vrienden die komen pakken het uit de kast om een kijkje te nemen. Als ik cursus geef komt Crewdson ook uit de kast. Daar bespreek ik boeken en foto's van fotografen. Zo kan ik laten zien dat fotografie meer is dan alleen een kiekje. Het mooie van dit boek is dat achterin ook foto’s staan van de set zodat je kan zien hoe groot deze zijn.

 

Fotocursus Westland boekenkast

Wat is jouw beleving?

Hoe je de fotografie en de kleine verhalen ervaart zegt eigenlijk meer over jou dan over de fotograaf. Het is natuurlijk jouw interpretatie van de foto. Tenzij je werkelijk objectief kijkt. Maar wie doet dat eigenlijk. Ik niet. Het geeft mij het unheimische dat iedereen wel eens bekruipt. Bij het kijken naar de beelden maakt mijn verbeelding overuren. Elke foto roept een nieuw verhaal bij mij op. Verre van objectief natuurlijk, want het heeft mijn fantasie aangesproken en die wordt gevoed door mijn eigen verleden, kijk op het leven en mijn emoties. Voor mij zijn sommige beelden vol oorverdovende stilte. Dus dat zegt waarschijnlijk veel over mij dan over de fotograaf. Welke gevoelens roepen ze bij jou op?

The neighborhood

The American middle-class nightmare: nothing is clean, orderly, idyllic, or romantic. In his perfectly staged, hyperrealistic tableaux, photographer Gregory Crewdson reveals the claustrophobic limbo and abyss of spiritual repression that is the typical suburb. Here, hushed-up violence, alienation, isolation, and emptiness are nothing new or unfamiliar, but rather part of the everyday neighborhood experience.”

Gregory Crewdson, ‘In a Lonely Place’, Abrams Publishing, New York, 2011

Gregory Crewdson Beneath the Roses behind the scenes

“Zet de wereld naar je hand”

Tijdens mijn cursussen roep ik dit vaak tegen de cursisten. Je kunt maken wat je wilt, hoe je het wilt en wanneer je wilt. Verklap de kijker alleen niet hoe jouw foto tot stand is gekomen. Dat zou voor een groot deel de magie van je foto wegnemen. Nu heeft Crewdson voor een deel in dit boek laten zien hoe hij te werk gaat. Hoe gaaf is dat.

Crewdson regisseert elk beeld. Hij zet werkelijk alles naar zijn hand. Niets is aan het toeval overgelaten. Maanden is hij bezig met de voorbereiding van deze prachtige film-stills met soms een crew van meer dan honderd man. Niet niks dus en voor ons waarschijnlijk geen optie. Er zal ook een behoorlijk budget achter zitten. Hij bouwt bijvoorbeeld hele grote sets in Amerikaanse buitenwijken waarin hij zijn modellen plaatst in vooraf bedachte scenes. Maar hier zie je dus wel dat wanneer je naar Crewdson kijkt dat alles mogelijk is. Hij laat zien dat er geen plafond zit aan je creatieve mogelijkheden. En dat geeft mij in ieder geval een heel bevrijdend gevoel.

Met eigen ogen

Ik hoop nog steeds dat er nog eens een expositie van Grewdons werk naar Nederland komt. Dan kan je zijn werk beleven op levensgrote foto’s vol van die prachtige details. Gelukkig heb ik het boek, op mooi A3 formaat, dat me thuis, aan de keukentafel laat verdwalen in herkenbare en toch zo vreemde werelden.

 

Hallo, ik ben Rachel

Ik weet het zeker: iedereen kan leren fotograferen. Ook jij.

Met mijn persoonlijke, creatieve Fotocursus Westland leer ik jou de fotograaf in jezelf te ontwikkelen. Zo maak ook jij het perfecte plaatje zelf.

Wil jij leren fotograferen maar niet online?

Ik geef leuke, inspirerende fotocursussen in een creatieve ruimte waar iedereen zich thuis voelt.

Fotografiecursus docent

Kies de fotografie cursus die bij je past

Basiscursus fotografie

In 6 creatieve lessen heb jij een klik met de camera kennen. Gaan we in op beeldtaal en leer jij de geheimen kennen van fotografie.

 

Workshop Fotografie

In 1 ochtend leer jij een mooie foto met een wazige achtergrond te maken. Ook als je niet technisch bent gaat het je lukken.

 

Privéles Fotografie

De FotoCursus waarin jij en jouw leerproces centraal staan en je grote stappen maakt. Afgestemd op jouw behoeften.

 

Masterclass Fotografie

Intensieve, creatieve privé Fotocursus van 3 maanden. Naast techniek ontwikkel jij jouw eigen stijl.

 

Fotoclub lessen

Met veel gezelligheid, enthousiasme en fotografie ontwikkel jij verder. Je leert van elkaars fotografie.

 

Fotografie & coaching

Voor iedereen met liefde voor fotografie. Heb je de basis van fotografie onder de knie en zoek je verdieping?

 

Laat een reactie achter