Fotocoaching fotocursus

Iconische foto van Robert Capa

Jij kan ook fotograferen!

De leukste en meest creatieve FotoCursus voor iedereen haalbaar.

Robert Capa Falling Soldier

De ‘Falling Soldier’, een foto van Robert Capa die beroemd werd

Ik kijk dagelijks naar fotografie en dan kom je natuurlijk ook beroemde en iconische foto's tegen. Deze week viel mijn oog op een foto van Robert Capa, "The Falling Soldier".

Waarom? Het is een opvallende foto, die voor veel mensen zelfs de beste foto allertijden is. De bewuste foto is genomen op 5 sept 1936 tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het verteld het tragische verhaal van een soldaat genaamd Federico Borrel Carcia die vocht tegen Franco. Waarbij hij werd neergeschoten door een sluipschutter en die kogel is hem fataal geworden. Rober Capa was 22 jaar oud toen de de foto the Falling Soldier nam.

Wie is Robert Capa?

Volgens Wikipadia: Robert Capa was aanvankelijk het pseudoniem van een drietal joodse oorlogsfotografen, die in de jaren 1930 niet als 'joods' geïdentificeerd wensten te worden. De belangrijkste twee waren Endre Friedmann, en zijn assistente/geliefde, de fotografe Gerda Taro - pseudoniem van Gerta Pohorylle, die de naam Robert Capa bedacht (capá, betekent haai in het Hongaars)….
Capa wordt geprezen als de grondlegger van de moderne fotojournalistiek en bouwde zijn reputatie als oorlogsfotograaf op door zijn eigen stelregel na te leven:
'Als de foto niet goed genoeg is, komt dat omdat je niet dichtbij genoeg bent.'
Met zijn foto’s legde hij historische en symbolische momenten vast in oorlogen in China, Tunesië, Israël, Duitsland, Frankrijk en Italië. Capa stierf in 1954 toen hij op een landmijn in Indo-China stapte.

Gemiste kansen

Capa was al een vroege visual storyteller. Hij volgde de oorlogen en dikwijls van heel nabij. Eén van zijn bekenste reportages is het werk dat hij heeft gemaakt met het vastleggen van de landing op Omaha beach tijdens de Tweede wereld Oorlog op 6 juni 1944. Ook wel D-day. Hij zwom met de eerste aanvalsgolf mee naar het land. De 'wapens' die Capa had, waren twee Contax II camera’s en wat verschillende filmrolletjes. Van alle 108 opnames die hij toen heeft gemaakt, zijn er maar 8 overgebleven omdat er tijdens het onwikkelen van de negatieven iets fout is gegaan. En zoals elke fotograaf weet uit ervaring die momenten komen nooit meer terug.

De Falling Soldier

Maar om nog even terug te komen op één van zijn bekendste foto’s namelijk de Falling Soldier, waarover het laatste woord nog niet gesproken is! De foto verscheen in duizenden bladen en kranten en heeft veel mensen geshockeerd in die tijd. De foto verscheen bij het stuk:
Death in Spain: The civil war has taken 500,000 lives in one year.

De soldaat is één van de slachtoffers uit de Spaanse Burgeroorlog. Maar waarom is dit nu zo’n intrigerend beeld? Robert Capa is de eerste fotograaf die zo’n moment heeft weten vast te leggen. Het moment tussen het leven en de dood. Het is een pijnlijk en schokkend gebeurtenis, want iedereen hangt aan het leven. Daarom werd de foto het icoon van de Spaanse Burgeroorlog en een heel belangrijke journalistieke foto. Tevens is deze oorlog de eerste die zo is vastgelegd en vereeuwigd. De mensen zagen dus voor het eerst hoe een oorlog er echt uitzag doordat dit beeld van de oorlog breed verspreid werd via de media die destijds, in onze ogen van nu, best primitief was.

Rober Capa news paper

Klein maar fijn

Er waren geen lichte handelbare camera’s of mobieltjes zoals wij die nu kennen. Ook social media en het gemak waarmee wij ons nieuws de wereld in slingeren, was er natuurlijk niet. De camera’s waren log, traag en zeker niet handig om mee te nemen. De pers was langzaam en het verspreiden van nieuws ging al helemaal traag. Voor die tijd was Capa zijn tijd vooruit. Hij had een snellere Leica 33 mm filmcamera die, voor die tijd, een stuk lichter en kleiner was. Hierdoor kon hij zich veel vrijer bewegen. Dit maakte het mogelijk voor hem om zelfs tijdens het heetst van de strijd te fotograferen. Zo werd de Falling Soldier geschoten.

Wat zie je op de foto?

Een Spaanse soldaat die op dat ogenblik wordt doodgeschoten. Achterovervallend met in zijn hand een geweer.
Het geweer valt net een stukje buiten het beeld.
De soldaat is van onderaf gefotografeerd.

Vallende ster

De foto die Robert Capa van de soldaat heeft geschoten, later (door redacteuren) 'Falling Soldier' ​​genoemd, werd destijds één van de beroemdste afbeeldingen ter wereld. Vele jaren later vanaf 1975 werd de foto opnieuw beroemd. Maar dit keer niet in een 'positief' daglicht. Het waren beschuldigingen. De foto van Capa zou vervalst zijn of in ieder geval in scène gezet. Hoewel die beschuldigingen er zijn weet niemand het echt zeker. Toch zijn er best wat redenen om te twijfelen aan de echtheid van de foto:

  1. Er is geen verslag waarin staat dat er scherpschutters aanwezig zijn op het slagveld waar de foto genomen is.
  2. De achtergrond roept vragen op. Het verhaal van Capa is, dat deze foto is geschoten in de vallei van Cerro Mariano. Maar experts zeggen dat de heuvels achter de soldaat de heuvels vlakbij het plaatsje Espejo zijn. 50 km verderop, ver van de frontlinies.
  3. Robert Capa heeft zichzelf ook wel eens tegengesproken toen hij over de foto sprak. Soms zei hij dat de soldaat was gedood door een scherpschutter, dan weer door een machinegeweer.
  4. Ook blijkt de soldaat helemaal niet Frederico Borel Garcia te zijn. De echte Garcia is gestorven volgens andere soldaten, die met hem in de oorlog vochten, toen hij dekking zocht onder een boom
  5. De zogenoemde ‘Mexican Suitcase’. Men ontdekte  een koffer vol kartonnen doosjes met duizenden negatieven van Capa uit de burgeroorlog. Deze koffer dook op in Mexico na 70 jaar verloren te zijn geweest. De collectie was in 1940 door een diplomaat van het door de nazi's bezette Parijs naar Mexico gebracht. Capa ontvluchtte Frankrijk in 1939, de inhoud van zijn donkere kamer achterlatend. Hij was ervan uitgegaan dat al zijn werk, inclusief de koffer was vernietigd. Vreemd genoeg is in deze bewuste koffer geen enkel negatief van de Falling Soldier te vinden.

Manipulatie en kunst gaan hand in hand

Niet iedereen vindt het erg dat de foto misschien is geënsceneerd, omdat het de impact van het gebeurde verhaal niet minder maakt. De oorlog heeft bestaan, deze is vastgelegd en was verschrikkelijk. Wat vind jij? Zou je nu nog zo’n foto accepteren in de krant of zou het worden afgedaan als fake news?
De toenmalige minister van cultuur van Spanje verdedigde de foto van Capa. Hij zei: “Kunst is altijd manipulatief, vanaf het moment dat je, de camera ergens op richt en niet kiest voor een ander moment of gebeurtenis”. Voor deze mensen is de Falling Soldier een symbool van de Spaanse burgeroorlog of het nou een echt beeld van deze oorlog is of niet.

A quote van Robert Capa:

‘No tricks are necessary to take pictures in Spain. You don’t have to pose your camera. The picrures are there, and you just take them. The truth is the best picture, the best propaganda.

Robert Capa
interview with New York- telegram.
2 sept 1937

A quote van Susan Sontag:

'A photograph is supposed not to evoke but to show. That is why photographs, unlike handmade images, can count as evidence.'

Waar sta jij?

Het is dus aan jou om te beoordelen wat je voelt en vindt van deze foto de “Falling Soldier”?
En je kan jezelf tevens de vraag stellen of het oké is om een foto in scene te zetten wanneer je verslag doet van een gebeurtenis. Kan je als fotograaf wel echt objectief een foto maken? Want waar sta jij? Hoe denk jij over de situatie? Hoe laat je dat zien, hoe breng je het in beeld?

Stel je voor, je bent bij een demonstratie en je bent het eens met de demonstranten? Dan kies je waarschijnlijk een beeld, waarmee jouw gevoel tot uitdrukking komt. Dit kan je laten zien door waar jij letterlijk staat. Welke beeldhoek gebruik jij? Welke gebeurtenis leg je vast? Waar laat jij de camera op klikken? Kan jij werkelijk objectief zijn als je nieuwsfoto’s maakt? Ik denk dat het best moeilijk is om echt objectief te zijn.

Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon met een camera en we fotograferen erop los. We maken ongeveer één biljoen foto’s per dag met z’n allen. Van al die foto’s zijn er ook een heleboel foto’s van gebeurtenissen die wij allemaal vastleggen. We plaatsen het op het net en gaan weer verder met leven. En maakt ons dat allemaal een fotograaf? Of komt daar toch wat meer bij kijken?

Hallo, ik ben Rachel

Ik weet het zeker: iedereen kan leren fotograferen. Ook jij.

Met mijn persoonlijke, creatieve Fotocursus Westland leer ik jou de fotograaf in jezelf te ontwikkelen. Zo maak ook jij het perfecte plaatje zelf.

Wil jij leren fotograferen maar niet online?

Ik geef leuke, inspirerende fotocursussen in een creatieve ruimte waar iedereen zich thuis voelt en de fotograaf in zich zelf kan ontdekken.

Fotografiecursus docent

Kies de fotografie cursus die bij je past

Basiscursus fotografie

In 6 creatieve lessen heb jij een klik met de camera kennen. Gaan we in op beeldtaal en leer jij de geheimen kennen van fotografie.

 

Workshop Fotografie

In 1 ochtend leer jij een mooie foto met een wazige achtergrond te maken. Ook als je niet technisch bent gaat het je lukken.

 

Privéles Fotografie

De FotoCursus waarin jij en jouw leerproces centraal staan en je grote stappen maakt. Afgestemd op jouw behoeften.

 

Masterclass Fotografie

Intensieve, creatieve privé Fotocursus van 3 maanden. Naast techniek ontwikkel jij jouw eigen stijl.

 

Fotoclub lessen

Met veel gezelligheid, enthousiasme en fotografie ontwikkel jij verder. Je leert van elkaars fotografie.

 

Fotografie & coaching

Voor iedereen met liefde voor fotografie. Heb je de basis van fotografie onder de knie en zoek je verdieping?

 

Laat een reactie achter