Wat is Iso

Wat is ISO?

Beschrijving
De ISO is de lichtgevoeligheid van de sensor in de camera. De ISO bepaald de snelheid van de sensor waarmee het reageert op het licht dat door de lens erop valt.

Kort door de bocht
Waarschijnlijk heb je niet heel veel aan bovenstaande informatie. Ik zal je daarom wat meer uitleg geven.

Lichtomstandigheden
Wanneer je een foto maakt zijn de lichtomstandigheden waarin je bent van grote invloed. Om een goede foto te maken moet je de juiste instellingen gebruiken. Het diafragma en de sluitertijd maar ook de ISO waarden stel je in.

Wanneer
Jij bepaald zelf hoe gevoelig jouw sensor is voor licht. Dit zou bijvoorbeeld goed van pas kunnen komen als je in moeilijke lichtomstandigheden gaat fotograferen en je hebt bijvoorbeeld geen statief bij je. De sluitertijd zou dan te lang kunnen worden waardoor er grote kans bestaat op bewegingsonscherpte.

Instellen
De gevoeligheid van je sensor bepalen. Via je instellingen kan je de ISO waarden aanpassen. Hoe hoger jij je ISO waarden zal instellen hoe gevoeliger de sensor. Een verdubbeling van de ISO waarden betekent dat de sensor twee keer meer gevoelig is voor licht.

Pas op
Het verhogen van de gevoeligheid kan ook wat problemen opleveren namelijk ruis. Op jouw lcd-scherm van de camera zal je dit zeer waarschijnlijk niet kunnen zien. Open je later op de computer jouw foto dan zal dit zeker zichtbaar zijn wanneer de ISO waarde te hoog was.

Probeer uit
Wanneer jij met jouw camera de mooiste resultaten kunt bereiken is een kwestie van een reeks foto's maken en beoordelen op jouw computer. Ga er vanuit dat ISO 100 en 200 lage ISO waarden zijn die weinig tot geen problemen opleveren.

Heb jij een prachtige camera?
Maar "Clickt" het nog niet?
Maak die "Click"!

Volg een Basiscurus fotografie 

 

 

 

 

 

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial