paddenstoelen fotograferen fotocursus westland

Paddenstoelen fotograferen | tips

Magic Mushroom

Wauw. Heb huh op netflix de film Fantastic Fungi gezien? Ik wilde eigenlijk even een beetje ontspannen en dus geen spannende film of iets dergelijks zien. Ik was te moe voor een boek en wilde gewoon wat hangen op de bank en zappen. Een Netflixje is altijd handig. Zo kwam ik bij fantastic fungi uit. Er ging een wereld voor mij open.

Onzichtbare en zichtbare pracht

Wist jij dat paddenstoelen vruchtlichamen van schimmels en zwammen zijn? Een paddenstoel is maar een heel klein deel van de schimmel, de rest bevindt zich onder de grond. Een heel netwerk van schimmeldraden waarvan een kleine vrucht zijn kop boven de grond uitsteekt. Vergelijk het met een ijsberg. Het grootste gedeelte zie je niet. Een fascinerende wereld waar we dus eigenlijk maar weinig van zien. Zo kwam ik op het idee etenswaren te laten beschimmelen om deze te fotograferen als landschappen, zoals als hieronder.

Paddenstoelen in beeld, fotograferen kan nu

Merk jij het ook? Het wordt alweer zo snel donker. Gelukkig is het nog niet echt koud. We hebben een beetje vreemde zomer achter de rug wat tot gevolg heeft dat er al heel wat paddenstoelen te vinden zijn. Ga jij deze herfst paddenstoelen fotograferen? Met de volgende tips ga jij van een mooi kiekje naar een prachtige foto die je misschien wel aan de muur wil hangen. Laat jij straks paddenstoelen zien in al hun pracht?

Paddenstoelen-blog-fotocursus-westland

Haastige spoed, zelden goed

In het bos kan het zo heerlijk rustig zijn. Zeker als je op een doordeweekse dag gaat. Laat die rust tot je komen en wandel op je gemak door het bos. Je zult zien dat je veel meer paddenstoelen ziet dan je had verwacht. En vergeet niet, je kan ook van het pad af. Probeer wel om voorzichtig te zijn, want mooie kleine exemplaren zijn zo verdwenen onder je schoenzool! Omdat paddenstoelen uiteraard niet weglopen, heb je ook alle tijd om ze te fotograferen. Zo kan je de goede instellingen kiezen en kun je op je gemak een mooie compositie te maken.

Isoleren met een mooie scherptediepte.

Wanneer je dan een prachtexemplaar hebt gevonden wil je natuurlijk dat deze mooi in beeld is. Fotograferen van paddenstoelen vraagt aandacht. Maak je een foto waarbij alles scherp is, dan ziet het er heel waarschijnlijk nog altijd rommelig uit. Je kunt er beter voor kiezen een foto te maken met weinig scherptediepte. Je krijgt dan een foto met een mooie wazige achtergrond. Een wazige achtergrond ontstaat wanneer de afstand tussen de achtergrond en de paddenstoel zo groot mogelijk is. De plaats van de paddenstoel speelt hier dus wel een rol.

Door de knieën om paddenstoel te fotograferen

Wij zijn in vergelijking met een paddenstoel of een mooie groep paddenstoelen, enorm. Hoe maak jij een foto? Blijf je staan en fotografeer je van bovenaf? Dan mis je waarschijnlijk alle nuances van de paddenstoel. Je ziet veel van de grond die rommelig is en je paddenstoelen zie je heel klein. Eigenlijk word je als kijker niet betrokken bij het onderwerp. Zak daarom eens goed door je knieën. Een paddenstoel fotografeer je dus meestal laag bij de grond voor een zo mooi mogelijk effect. Je kunt bijvoorbeeld vanuit kikkerperspectief fotograferen. Hierdoor heb je ook meer mogelijkheden om een mooie wazige achtergrond te creëren, omdat de achtergrond ten opzichte van de paddenstoel groot is. Sommige paddenstoelen groeien niet op de grond maar juist aan bomen of op oude stronken. Het werkt goed om deze juist van onderaf te fotograferen.

paddenstoelen fotografie
paddenstoel-fotografie-tips

Hierboven zie je een mooie biefstukzwam.
Foto 1: Ben ik blijven staan. Foto 2: Heb ik mijn standpunt verlaagd

Kruip er op

Een paddenstoel fotograferen, is vooral gaaf als je ze van heel dichtbij neemt. Hierdoor zet je hen groot in beeld. Kom vooral dichtbij de paddenstoel of zoom helemaal in. Heb je een macro-objectief, kruip dan dicht op jouw onderwerp. Mooie details worden zichtbaar.
Heb jij geen macro-objectief? Misschien heeft jouw compact camera wel een macrostand. Probeer deze eens uit. Je kunt door een andere bouw van je lens meestal heel dichtbij jouw onderwerp komen.

Regen is je beste vriend

Als het flink heeft geregend dan schieten een paar dagen later de paddenstoelen de grond uit. Je kunt je fotoshoot plannen. Maar regen en ook dauwdruppels helpen je om de mooiste foto’s te maken met prachtige bokehbollen op de achtergrond.

Nat, nat en nog eens nat

Het opkomen van paddenstoelen heeft veel te maken met hoe vochtig het is. Omdat je waarschijnlijk vaak laag bij de grond de paddenstoelen gaat fotograferen, zit je dus op je knieën of misschien lig je net als ik op je buik. Het is heel handig om een vuilniszak mee te nemen waarop je kunt liggen. Zo blijf je droog en schoon en je hebt minder kans op teken en ander kruipende beestjes.

Zoeker

Wanneer ik een heel laag standpunt heb, is het bijna onmogelijk om nog door de zoeker te kijken. Het is in zo’n geval heel handig om Liveview te gebruiken. Zo kan je toch goed de compositie zien die je maakt. Heb jij een kantelbaar scherm dan is dat natuurlijk superhandig.

Scherpstellen is een ding

Sommige paddenstoelen zijn echt heel erg klein en dan is het scherpstellen best lastig. Lukt het je niet om goed scherp te stellen, omdat de camera maar blijft verspringen? Zorg dat je niet gefrustreerd raakt en zet hem op handmatig scherpstellen. Aan de zijkant van je objectief of camerabody zit een knopje dat je van AF (autofocus) op MF (manuele focus) kunt zetten. Het is misschien even wennen maar oefening baart kunst.

De imperfectie

In de natuur is niets perfect of misschien juist wel. Bekijk de paddenstoel die je gaat fotograferen vanaf verschillende hoeken. Misschien zijn er storende elementen of kleine beschadigingen die je liever niet in beeld hebt. Je kan dit oplossen door je standpunt aan te passen. Maak een test foto en kijk ook of de achtergrond mooi blijft.

Opgeruimd staat netjes

Heb jij een “perfecte” paddenstoel gevonden, een mooie compositie en de gewenste camera-instellingen? Dan rest je nog even om te kijken of alles klopt. Vaak liggen er veel takjes, blaadjes, gras enz. rondom de paddenstoel. Haal voorzichtig de grootste en meest storende elementen gerust weg. Dit zorgt voor een rustiger beeld en dan valt de paddenstoel beter op.

Kleurenpracht

In het bos kunnen de kleuren op je foto een beetje koel zijn. Je kan dan je witbalansinstelling aanpassen. Probeer deze eens op bewolkt of op schaduw te zetten. Dit maakt je foto warmer. Tenzij je dit natuurlijk niet wilt, want ook het koele licht kan een mooie sfeerfoto geven. Speel en experimenteer eens met deze instelling en laat je verrassen.

Diafragma Fotocursus Westland

Zonder licht geen foto

We weten het allemaal. Als er geen licht is, kunnen we geen foto maken. Dus licht is belangrijk. Wanneer de zon schijnt, is er heel ander licht dan op een bewolkte dag. Staat jouw mooie witte paddenstoel in de zon? Dan loop je grote kans dat de omgeving waarin je model staat donker wordt en je paddenstoel erg wit of helemaal overbelicht wordt. Kijk eens of je kan spelen met het licht. Misschien is tegenlicht in dit geval wel veel spannender. Wil je van die feeërieke bokehbollen? Dan heb je een lage liggende zon nodig en een beetje natte grond. Kijk goed waar het licht vandaan komt. Kan je een mooi strijklichtje vinden? Speel met het licht en experimenteer.

Hulp lichtje

In mijn fototas heb ik altijd een stuk aluminiumfolie. Het voordeel hiervan is dat ik het kan vormen. Ook heb ik een stukje wit papier in de tas. Ik gebruik het als reflectiescherm zodat ik, zeker bij tegenlicht,  de paddenstoel wat kan oplichten. Geef de paddenstoel niet te veel licht want dan ziet het er onnatuurlijk uit. Heb je licht toegevoegd? Kijk nog wel even of alle instellingen die je hebt gekozen nog wel de juiste zijn.

Popup-flits? Liever niet.

Heb je de camera op automaat staan? Zorg dan dat je de popup-flitster van je camera uitzet. Dit geeft een onnatuurlijk effect en erg harde schaduwen. Het kan zijn dat je te weinig licht hebt. Kies dan voor een langere sluitertijd. Kom je er dan nog niet uit, dan kan je altijd nog de iso-waarde verhogen. Misschien heb jij een opzet-flitser en wil je toch gaan flitsten? Zorg ervoor dat je niet direct op de paddenstoel flitst maar bijvoorbeeld van de zijkant.

Vaste hand

Heb jij een vaste hand? Ik niet. Ik weet dat wanneer ik een sluitertijd heb die lager is dan 1/60 mijn foto’s bewegingsonscherpte kunnen hebben. Het is handig om een statief te gebruiken. Maar dan alleen een statief waarmee je heel laag bij de grond kunt komen. De meeste statieven komen maar tot een minimale hoogte van 30 tot 40 centimeter. Dat is niet handig bij het fotograferen van paddenstoelen. Ik gebruik in dit soort gevallen het liefst een pitten of rijstzak waarop ik de camera kan laten rusten. Mijn vriend gebruikt een gorillapod, maar daar zijn mijn lenzen net iets te zwaar voor.

Net even anders

Wanneer je nu helemaal geen zin hebt om in het bos op je buik te gaan liggen. Loop dan eens naar een goede groenteboer waar je mooie paddenstoelen kunt kopen. Maak van je eigen tafel een kleine studio en je kunt helemaal los gaan. De beste tip die ik je kan geven is heel simpel: experimenteer en verras jezelf!

paddenstoelen fotografie
paddenstoelen fotografie

Hallo, ik ben Rachel de Liefde

Fotografie is voor mij meer dan alleen een kiekje. Ik weet zeker dat iedereen kan leren fotograferen. Ik help jou om nog mooiere foto's te maken en je te ontwikkelen als fotograaf. Er is altijd een fotocursus die bij je past.

Fotografiecursus docent

Laat een reactie achter