Rachel de Liefde Fotografie Kunst | Cursus

Laat ik maar eens problematisch en hoogdravend beginnen: waarom schrijft iemand?
Natuurlijk niet om met woorden zijn ogen te imiteren, of zijn neus, zijn oren, zijn vingertoppen.
Waarschijnlijk is het iets anders, iets hoogmoedigs,
iets wat niet te bereiken is maar toch geprobeerd wordt:
het beschrijven van het onbeschrijfelijke.
En dat lukt nooit, want het onbeschrijfelijke is niet te beschrijven.
Anders zou het wel het beschrijfelijke heten.
(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 2, blz. 71)

Portret fotografie

Het maken van een mooi portret is voor iedereen haalbaar.
Wat is mooi licht? Hoe krijg creëert u die mooie wazige achtergrond? Kies je voor de studio of gebruik je natuurlijk licht? Hieronder vertel geef ik tips om portretten te fotograferen met natuurlijk licht.

Het mooiste plekje
Voor het maken van een mooi portret waar u wat van de omgeving wilt laten zien moet u op ontdekkingstocht. Kijk goed om u heen, hoe valt het licht, wat zijn de structuren? Hoe laat is het wanneer dat mooie strijklichtje zich voordoet. Welk seizoen is het? Is er veel bewegingsruimte? Kan ik er met meer mensen komen. Hoever is het lopen? Kortom allemaal factoren om rekening mee te houden. Om dit te onthouden kunt u een foto maken met uw telefoon en daar notities bij zetten.

Een natuurlijk cadeau.
Wanneer u in Nederland portretten wilt maken met natuurlijk licht komt u er al snel achter dat verschillende weersomstandigheden het maken van de portret foto beïnvloeden. Dit is helemaal geen probleem hoor. Het vergt alleen wat aanpassing. Zelf kies er er het liefst voor op een grijze bewolkte dag aan de slag te gaan. Dat wolkendek is een mijn grote vriend. Een grotere softbox kan ik mij niet wensen. Door de bewolking en dus het gebrek aan het harde directe zonlicht zijn de contrasten lager dan normaal. Het licht is zacht en ik hoef er niets voor te doen. Wat een cadeau.
Met dit in het achterhoofd raad ik aan dus niet voor direct zonlicht te kiezen. Dit licht is hard en zorgt voor harde contrasten en kans op uitgebeten vlekken in het gezicht van uw model.

In het zonnetje gezet.
Heeft u geen keus en moet u toch een portret schieten op een zonovergoten dag? Kies er dan voor om in de schaduw aan het werk te gaan. Dit is eigenlijk de makkelijkste oplossing. U verlaagt daardoor weer de contrasten waardoor uw model mooier is belicht. Er is ook nog een andere oplossing. U kunt er voor kiezen een diffusdoek (translucent) aan te schaffen.

U kunt met de diffusor het licht verzachten door het tussen het model en de zon te plaatsen. De witte gespannen doek laat genoeg licht door en creeert zacht licht op uw model. Denk er wel aan dat de diffusor alleen werkt bij het model en dus niet op de achtergrondomgeving. Toch is het een handig hulpmiddel en geeft het u wat meer vrijheid in het kiezen van een plek waar u wilt fotograferen. Vaak zitten er meerdere opties in één pakket zodat u ook reflectie schermen hebt om mee te werken. Hiermee is het mogelijk wat extra licht op het model te creëren als dit nodig is of voor creatieve doeleinden. Is er geen reflectiescherm voor handen? Zoek naar andere middelen die reflecteren. Misschien een raam of een tafeltje van het terras.

reflectieschermen

Het leven.
De ogen van het model dat u fotografeert zijn heel belangrijk. Deze moeten scherp zijn. Om voor levendigheid te zorgen kunt u een twinkeling creëren met een klein lichtje in de ogen naast de pupil dat komt van een raam of een reflectie scherm.

Van buiten naar binnen.
Heel vaak is er een huis prachtig licht om een mooie foto te maken met natuurlijk licht. Kies hier voor een plek bij een raam dat op het noorden licht zodat u nooit direct zonlicht hebt wat u plots overvalt. Het raam als lichtbron kan een prachtige sfeer geven met een mooi natuurlijk verloop dat steeds donkerder wordt. Let er wel op dat het model op het gezicht licht vangt. Omdat er minder licht in huis zal zijn moet u wellicht uw ISO waarden iets verhogen.

Vergeet de techniek niet.
Heb je alle randvoorwaarden onder controle dan is het tijd voor de juiste techniek. Een portret is negen van de tien keer geen actie foto. Ik raad aan om de camera op de manuele stand te zetten zodat u alle controle heeft over het beeld dat u wilt maken. Stel een sluitertijd in de geen bewegingsonscherpte laat zien. Wanneer u uit de hand een foto maakt zijn er 2 kansen op bewegingsonscherpte. Een statief is een aanrader in veel gevallen. Om een mooie scherptediepte te maken (een mooie, zachte onscherpte achtergrond) zult u moeten kiezen voor een kleine diafragma waarde. Wanneer u er niet uitkomt met de waarden van u instellingen omdat de beelden te donker worden kunt u de ISO wat verhogen. Dit zal al snel het geval zijn wanneer u aan het einde van de dag uw portret foto wilt maken.

Bij het maken van een foto met veel achtergrond moet u er voor zorgen dat er niet grote witte vlekken ontstaan die aandacht van de kijker trekken.

Creativiteit is een groot goed.
Vergeer vooral niet dat door veel doen en veel te experimenteren je tot prachtige onverwachte resultaten kunt komen.

Meer leren over fotografie? Ik geef leuke FotoCursussen en workshops met meer dan alleen techniek.

 

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial