scherpstellen

Slechte lichtomstandigheden en goed scherpstellen.


Het scherpstellen van je camera kan best een uitdaging zijn. Nog lastiger wordt het als de lichtomstandigheden slecht zijn. Dan lijkt het allemaal niet mee te werken. Hieronder een aantal tips om in die moeilijke omstandigheden de beste scherpe foto’s te maken.

Maak het jezelf gemakkelijk met een statief
Zoals je weet bestaat fotograferen bij de gratie van licht. Bij weinig licht zal je dus iets meer moeten doen om een scherpe foto te maken. Is er weinig licht? Gebruik dan een statief. Uit de hand een foto maken zonder bewegingsonscherpte die je zelf veroorzaakt is nagenoeg niet mogelijk. Wanneer je opzoek gaat naar een statief, koop dan een stevig exemplaar om trillingen te voorkomen.

Denk aan je belichtingsdriehoek en pas je ISO-waarde aan
Heb je geen statief bij je en wil toch graag fotograferen? Wanneer je sluitertijden te lang worden krijg je al snel bewegingsonscherpte. Bij een sluitertijd van 1/60 komt het nog wel goed maar alles langer dan deze tijd wordt het toch al lastig. Je kan er dan voor kiezen je ISO-waarde aan te passen. Kies een ISO-waarde die goed past bij een wat langere sluitertijd die bewegingsonscherpte voorkomt maar niet te veel ruis veroorzaakt. Wanneer het je niet lukt de camera stil te houden kan je natuurlijk je camera op een muurtje of een ander vast object zetten zodat je camera in elk geval stil staat.

Zelf scherpstellen
De camera heeft het behoorlijk moeilijk om te focussen als de lichtomstandigheden slecht zijn. Dit is het moment waarbij je beter handmatig scherp kunt stellen. Op de lens zit een knopje waarmee je de lens op mf zet waardoor het automatisch scherpstellen niet meer kan. Heb je dit knopje niet dan zit er een functie in de camera waarmee je dit kunt instellen bij de menu opties. Wat ook handig is om even met je telefoon het onderwerp dat jij wil fotograferen te belichten om zo handmatig scherp te stellen. Dit kan natuurlijk alleen als jouw onderwerp binnen bereik is.

Kies een objectief dat bij de situatie past
Fotografeer jij graag in het donker of tijdens concerten kies dan voor een lens die deze omstandigheden beter aankan. Je zou dus kunnen kiezen voor een lichtsterke zoomlens van bijvoorbeeld F2.8 of een mooie vaste lens van F1.8 of F1.4 Dit zal je zeker helpen.

Zoeker of liveview
Wanneer je gewent bent om via de zoeker een foto te maken kan dat bij slechte weersomstandigheden wat lastig zijn. Je kan dan je camera op liveview zetten. (bijna alle camera’s bezitten deze optie) Nadat je de camera op liveview hebt gezet kan je het beeld uitvergroten. Hierdoor wordt het scherpstellen makkelijker. Kom je er dan nog niet uit? Kies er dan voor om je beeld heel erg over te belichten en daarna weer de goede belichting in te stellen voor de foto waar het om gaat.

Beide benen op de grond
Heb je dat ook wel eens gezien? Al die fotografen die zich in allerlei bochten wringen om de mooiste foto te schieten? Dit is leuk om te zien maar de houding is niet altijd even stabiel en kan dus bewegingsonscherpte veroorzaakt door de fotograaf zelf. Zorg er dus voor dat wanneer je een foto maakt in slechte lichtomstandigheden dat je een stabiele houding hebt. Ga bijvoorbeeld tegen een muurtje staan of een paal aan staan. Je kan ook op de grond gaan liggen. Houd je ellebogen zoveel mogelijk tegen je lichaam aan en zorg voor een stabiele ondergrond. Je kan natuurlijk ook in de houding gaan zitten alsof je een trouwaanzoek doet. Zo kan je met 1 knie stabiliteit zoeken en de ander knie al steun/statief gebruiken. Heel handig als je zonder statief op pad bent gegaan.

Niet bewegen
Niet bewegen is alleen haalbaar als je de camera op statief zet. Voorkom bewegingsonscherpte en gebruik een draad ontspanner of zet de zelfontspanner aan. Je kan natuurlijk ook een afstandsbediening gebruiken om te voorkomen dat er bewegingsonscherpte ontstaat doordat je zelf trillingen hebt veroorzaakt.

Ken de sweet-spot van jouw lens
Alle lenzen hebben een sweet-spot. Dit is het diafragma waarbij de lens het beste presteert. Denk er aan dat dit dus per lens verschillend is. Maar grofweg kun je er vanuit gaan dat de sweet-spot van jouw lens ergens tussen de F/8 en de F/11 ligt.

De puntjes op de i
Heb je uiteindelijk jouw foto geschoten kan je de scherpte met een fotobewerker nog wat verbeteren. Schiet jij in raw dan is het verscherpen een must. Verscherp niet te veel want dat maakt het beeld onnatuurlijk.

.... Bel voor info