lange sluitertijd_kopie

Wat is sluitertijd?

De combinatie van gekozen diafragma (F), sluitertijd en ISO zorgen ervoor dat of foto een goede belichting heeft of niet. Wanneer 1 van deze instellingen op de camera niet goed staat ingesteld dan krijg je een te donkere of te lichte foto.

De sluitertijd bepaald hoelang er licht op de beeldsensor van de camera valt tijdens het fotograferen. De tijdsduur waarin een foto genomen wordt. Deze sluitertijd noemen we ook wel belichtingstijd. In de automatische stand van de camera probeert de camera altijd een zo kort mogelijke sluitertijd te kiezen zodat eventuele bewegingen van het onderwerp of trillingen van de camera bevroren worden. Dit is niet altijd gewenst als u zelf  wilt bepalen hoe de foto moet worden. Misschien wilt u juist beweging laten zien.

Gekke termen en getallen.
Door het jargon en getallen die men gebruikt in de fotografie lijkt het in het begin moeilijker dan het is. Gelukkig hoe je niet al te veel te weten om toch snel een leuk creatieve foto te maken.

Vangen van licht.

Het licht komt binnen via het objectief (de lens) door het diafragma. Daarna gaat het licht door de verschillende lichtelementen via de spiegel door het prisma naar de zoeker waar de fotograaf doorheen kijkt. Het prisma verbuigt het licht nog 2 maal anders zou de fotograaf het beeld ondersteboven zien.

Om de sluitertijd te begrijpen is het goed om te weten wat er gebeurt als de ontspanknop van de camera wordt ingedrukt.
Wanneer de ontspanknop van de camera indruk wordt klapt de spiegel omhoog. De fotograaf ziet op dat moment geen beeld meer door zijn zoeker of op het display van zijn camera.

De sluiter van de camera (2 gordijntjes) gaan nu aan het werk. Vlak na het opklappen van de spiegel gaat het 1ste gordijn open en schuift naar beneden. Daardoor wordt de sensor van de camera blootgesteld aan het licht dat door het objectief binnen komt. Het 2de gordijn (het bovenste) klapt ook open en schuift naar beneden zodat de sensor van de camera weer wordt afgedekt. Dan komt er dus geen licht meer op de sensor.
De spiegel klapt weer naar beneden waarna de gordijnen (de sluiters) weer terug gaan naar hun oorspronkelijke positie. Nu heeft de fotograaf weer beeld door zijn zoeker of op zijn display. De tijd (hoelang staan jouw gordijnen open) die jij hebt ingesteld bepaald dus hoeveel licht er op jouw sensor komt.

Getallen.
De sluitertijd van een foto wordt weergeven in een breuk van seconden. Bijvoorbeeld 1/3600 van een seconden dit is een heel snelle sluitertijd. Een heel lange sluitertijd is bijvoorbeeld 30 sec.

sluitertijd

Wil jij juist wel of geen beweging in jouw beeld?
De sluitertijd bepaald of het moment ven de beweging bevriezen of dat je juist bewegingsonscherpte ziet.
Hoe korter de gekozen sluitertijd hoe minder beweging je zult zien.

Tip:
Wanneer je uit de hand fotografeert is een sluitertijd van 1/60 nog hanteerbaar, langere sluitertijden vragen om een statief.

Leren in de praktijk?
Tijdens de basiscursus gaan we uitgebreid aan de slag met de sluitertijd en kijken we ook naar de creatieve mogelijkheden om deze in te kunnen zetten.

Ontwikkel uzelf in 4 lessen en kom naar voor de basiscursus.

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial