pexels-photo-64832

Tips voor fotograferen met sneeuw

Met de winter in aantocht en misschien ook wel lekker veel sneeuw wil jij prachtige plaatjes schieten. Het betoverende witte winterlandschap vast leggen waar nog niemand overheen heeft gelopen. De kou prikt heerlijk op je wangen en je hebt er lol in.  Maar bij het bekijken van je foto's thuis is het niets van wat jij hebt gezien. De foto's hebben blauwe zweem of soms zelf geel? Ze zijn grijs en zonder contrast en niets van die betovering is blijven hangen in jouw foto. Hoe voorkom je dit?

Het grootst probleem is jouw camera. Omdat de camera vanuit de fabriek instellingen mee krijgt komt hij er bij het licht meten onder deze moeilijke omstandigheden niet uit. De camera raakt van slag van al dat wit. Jou camera berekend namelijk het weerkaatste licht en dit zal zijn 18% midden grijs. Wanneer jou camera dus al die witte sneeuw registreert zal het aannemen dat je een heel erg lichte situatie aan het fotografen bent en zal de camera dit voor jou corrigeren wanneer deze in het licht meet. Dit maakt de witte prachtige sneeuw tot een grijze grauwe massa.

Oke, nu je dit weet. Wat kan je er dan aan doen?

 

Belichting
Normaal is een goede belichting natuurlijk belangrijk. Ben je gewent aan het goed instellen van jou camera moet je met sneeuw nog een stop extra maken. Doordat jou camera het licht meet en dit aanpas zal je onderbelichte beelden krijgen die grijs zijn. Om dit te voorkomen moet je dus overbelichten. Corrigeer jouw  camera door één of twee stops over te belichten. Hoeveel stops je moet overbelichten hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Je zal zien dat jouw foto er veel beter uit gaat zien.

 

Statief
Gebruik een statief wanneer jouw belichtingstijd te lang wordt om uit de hand te kunnen schieten. Ook kan je natuurlijk jouw ISO-waarden een beetje aanpassen.

 

Witbalans
En dan heb je nog dat blauwe zweem die je vaak terug ziet op de foto. Onze hersenen corrigeren het licht zo goed dat wij altijd de sneeuw als wit ervaren. Helaas de camera doet dit niet en die moet je corrigeren zeker op bewolkte dagen of tijdens het blauwe uurtje aan het begin of einde van de dag. Hoe corrigeer je? Zet jouw witbalans op de warmste temperatuur: schaduw.

 

Zijn diafragma, sluitertijden en ISO-waarden nog grote geheimen voor jou? Kom dan naar een basiscursus en ontwikkel de fotograaf in jou.

 

Histogram
Wat veel mensen eigenlijk vergeten is het controleren van het histogram. Bij het fotograferen van sneeuw zien we in het histogram aan de rechterkant (de kant waarop we wit aflezen) een behoorlijk duidelijke piek.

 

Contrast
Wanneer er sneeuw is gevallen is alles bedekt met een prachtig witte deken. Hoe mooi dit ook is probeer toch contrast toe te voegen aan jouw beeld. fotografeer een item in het landschap waar misschien wat minder sneeuw op ligt of zorg voor een goede kijkrichting zodat je de kijker leidt door jouw foto.

 

Lichtmeten
Om de juiste belichting te krijgen is kan je het beste jouw camera op spotmeting zetten. Hiermee kan jij exact aangeven welk deel van de foto de juiste belichting moet krijgen.

 

Details
Natuurlijk zijn landschappen mooi maar ga ook opzoek naar mooie detials. Schoonheid kan in kleine dingen zitten. Je kan er zelfs voor kiezen met een macrolens aan de slag te gaan. Heb je geen macrolens? Je kan al voor niet al te veel geld tussenringen krijgen of een macro filter.

 

Wanneer
Wil je mooie foto's maken ga dan vroeg op pad. Het mooist is de sneeuw als het net is gevallen of wanneer er nog niemand overheen gelopen heeft. Een zonsopgang kan spectaculaire beelden opleveren. Bedenk voor je op pad gaat waar je mooie plekjes zou kunnen vinden dat zorgt er voor dat je de grote drukte voor bent.

 

RAW
Wanneer dit mogelijk is met jouw camera en je wil achteraf de foto corrigeren zonder kwaliteitsverlies. Kies er dan voor dat je de jouw beeld opslaat in RAW formaat zodat je deze in bijv photoshop of lighroom kunt corrigeren of bewerken.

 

Accu
De camera en de accu heeft te lijden tijdens de kou. Neem daarom altijd een extra accu mee want deze zal sneller leeg zijn dan je gewent bent. Probeer de accu warm te houden tot je gaat fotograferen draag hem bij je.

 

Condens
Met kou komt er nog een probleem om de hoek kijken en dat is condens. Zie je dit bij jouw camera? Zet hem niet aan. Wanneer de camera in de kou is geweest en in een warme ruimte komt ontstaat condens. Laat eerst de condens verdampen en haal ook de batterij er uit. Laat het klepje van de batterij open staan zodat vocht kan opdrogen. Voorkom kortsluiting zet je camera nooit aan als bij condens.

 

Zonnekap
Om te voorkomen dat er sneeuw op de voorkant van jou lens komt kun je een zonnekap gebruiken. Zo blijft ook tijdens het vallen van de sneeuw jouw glas schoon.

 

Polarisatiefilter
Misschien gebruik je dit filter in de zomer om diepere kleuren te krijgen of weerspiegelingen uit het water of ramen wil halen, neem hem dan ook mee als je in de sneeuw gaat fotograferen. Zo kan je een mooie blauwe lucht bij het juiste gebruik nog blauwer maken.

 

Spelen
Vergeet vooral niet dat naast het maken van mooie landschapsfoto's spelende kinderen en eigenlijk ook "grote" mensen leuk zijn om te fotograferen.

Veel plezier

 

Wil je meer doen met fotografie en baas zijn over eigen camera?
Geef je dan op voor een basiscursus fotografie.

 

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial