fotograferen leren zuid holland

Welk statief past bij jou?

Hoewel veel mensen het een hoop gesjouw vinden is in sommige gevallen een statief echt noodzakelijk. Natuurlijk wil je als je op vakantie gaat niet een loeizwaar ding met je mee nemen. Je wilt lekker genieten van je wel verdiende vakantie en dan neemt zo’n ding veel ruimte in beslag. Maar wil je echt wat serieuzer gaan fotograferen dan is een statief niet een verkeerde investering.

Wanneer is het handig?
Stel je wil een prachtige foto maken in de avond van de baai waar jij met je geliefde elke avond een wijntje drinkt, dan heb je al snel een lange sluitertijd. Zo lang dat uit de hand schieten geen optie meer is. Of je wil zelfportretten maken of je wil graag in de nacht fotograferen. Ook dan heb je een statief nodig.

Lekker stil
Het statief is een goed hulpmiddel om de camera zo stil mogelijk te houden en met als resultaat een zo scherp mogelijke foto. Een kleine bewegingsonscherpte zie je al terug in jouw prachtige landschapsfoto.

Focus op de sluitertijd
Je wil natuurlijk een zo kort mogelijke sluitertijd met zo min mogelijk ruis. Denk er dan aan dat ook jouw lens een rol speelt. Neem als vuistregel dat je minimale sluitertijd om uit de hand te kunnen schieten 1/focale lengte van de lens is. Dus wanneer jij met een 200mm een foto maakt is dat een minimale sluitertijd van 1/200s. Alles langer dan dat zal bewegingsonscherpte geven in jouw foto en dus vereist een statief.

Wat past bij mij
Er zijn een aantal verschillende soorten statieven. Aan jouw de keus er één te kiezen die bij de gelegenheid past. De meest bekende is de driepoot. Je plaatst je camera op dit statief en je kunt hem zo positioneren als jij wil. VoordeeL is dat je hem niet meer vast hoeft te houden. Het is fijn werken als je een reeks foto’s wil maken vanuit het zelfde standpunt of je moet wachten op het juiste moment voor jouw opname.
Je kunt er ook voor kiezen een éénpoot-statief te gebruiken. Je zult begrijpen dat je deze dus niet los kan laten. Je kunt met een beetje oefening dan wat langere sluitertijden halen dan het schieten uit de hand.
Wil jij graag aan de slag met macro fotografie is het handig om een statief te gebruiken waarmee je laag bij de grond kunt blijven. Dan kan je kiezen voor een pocket’pod of een minipod. Je hebt zelfs statieven die je op een lantarenpaal of boomtak heen kan buigen. Denk er dan wel aan dat je een niet al te zware lens gebruikt want dan blijft de camera mogelijk niet in positie. Deze “Gorillapod” is ook handig voor vakanties en niet zo zwaar.

statiefen fotograferen leren zuid holland

Zwaar of niet
Zoveel statieven, zo veel keus. Er zijn verschillende materialen waar statieven van woorden gemaakt. Je hebt ze van massief hout, aluminium en ook carbon. Wil je een niet zo duur statief dan zijn ze te krijgen vanaf €50,-. Deze zijn niet zo zwaar en vaak gemaakt van aluminium. Je kunt deze goed gebruiken voor op reis. Helaas zijn ze ook wat minder stevig. Bedenk ook naar waar je reis naar toe gaat. Ga je naar het koude noorden in de winter, weet dan dat jouw statief erg koud aan zal voelen.
Kies je voor een carbon fiber statief dan zal je minder last hebben van de kou maar deze is ook een heel stuk duurder. Net als bij veel andere spullen die je koop geldt het ook voor statieven. Je krijgt waar voor je geld. Een statief rond €150,- zal ongeveer 2 a 3 kilo wegen en zijn behoorlijk stevig en op meerdere manieren in te zetten.
Een heel licht en ook nog stevig statief daar zal flink voor in de buidel moeten tasten. Carbon Fiber is het stevigst maar een statief van hout kan weer het beste tegen de wind.

Het gemak van staan
Wanneer je aan het werk gaat wil je het liefst niet de hele tijd gebukt door het leven gaan. Zoek een statief uit waarbij je niet heel erg hoeft te bukken om door jouw zoeker te kunnen kijken als de camera op het statief zit. Je zult veel minder moe worden. Natuurlijk kan je het statief met de middenstang ook nog verhogen als je er met de 3 poten niet uitkomt maar bedenk wel dat jouw statief minder stabiel is en meer vatbaar voor trillingen door bijvoorbeeld de wind.

Hou je kop erbij
Niet onbelangrijk is de kop het statief. Wanneer je een goedkoop statief koop dan zal er meestal een kop op zitten. Deze hoeft niet altijd fijn te zijn. Bij een wat duurder statief moet je zelf nog voor een kop kiezen. De meest gekozen kop is een “tilt & pan” kop waarbij de kop kunt draaien naar links, rechts, naar boven en naar beneden.
Zelf gebruik ik een balhoofd. Deze kan je kun je alle kanten op draaien en in elke positie zonder al te veel moeite. Hierbij heb ik ook nog gekozen voor een pistool greep zodat ik in één handeling mijn camera in de gewenste positie kan zetten.

Snel handelen
Kies voor een statief waarbij je snel de kamera van de kop kan halen. Dus een draaisysteem is niet zo heel handig. Je kan dan veel minder snel handelen dan wanneer je gebruik maak van een statief  met een “snelwisselplaatje” dat je onder je camera schroeft  en op de kop van je statief klikt.

Wat weegt jouw camera
Voor het aanschaffen van jouw statief is het belangrijk dat je weet hoe zwaar de camera is met jou zwaarste objectief en eventueel ook de flitser erbij die jij hebt. Een statief dat niet berekend is op het gewicht van jouw combinatie is niet stabiel en kan zelfs omvallen. Dat is natuurlijk geen grap en wil je voorkomen. Wat een statief  en de kop aan kan wat betreft het gewicht wordt door de fabrikant aangegeven. Bij sommige statieven kan je een contra gewicht aan het haakje aan de onderkant van middenpaal hangen maar tel dit wel op bij het totaal gewicht. Hier zijn speciale zandzakjes voor maar je kan het misschien ook al met je tas oplossen.

Tips voor het schieten van jouw plaatje
Heb je een extreem lange sluitertijd? Gebruik dan een afstandsbediening, draadontspanner of de zelfontspanner op jouw camera om trillingen te voorkomen.
Zet de beeldstabilisatie van jouw camera of lens uit zodat de camera niet alsnog gaat compenseren omdat deze er niet op ingesteld is dat er geen enkele beweging is. Zo voorkom je alsnog bewegingsonscherpte.
Zelf  vind ik een statief met lange hendels om de kop te stellen niet prettig werken. Kijk goed naar de knoppen, waarmee je de kop op het statief stelt.

 

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial