straatfotografie tips

Straatfotografie tips

Straatfotografie, opzoek naar een beslissend moment

Ik vind het heerlijk om even lekker de stad in te gaan. Een moment voor mijzelf en als ik de gelegenheid heb neem ik ook mijn camera mee. Je weet nooit waar je terecht komt toch? Maar soms vind ik het fijn om even op de bank te hangen en dan verlies ik mij al snel op het net om naar mooie fotografie te kijken. Ik zie veel fotografie voorbijkomen onder de noemer straatfotografie. Prachtige platen die ontroeren of soms shockeren Maar wat is straatfotografie eigenlijk?

Zijn het de foto’s van een prachtig steegje in Rome of gaat het juist om mensen die worden gefotografeerd op straat?

Wat zegt Wikipedia over straatfotografie?

Straatfotografie is een fotografiegenre waarbij mensen op publieke plaatsen, zoals straten, parken en metrostations gefotografeerd worden, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dit is een kunstzinnige vorm van candid-camera fotografie die natuurlijke in plaats van geposeerde foto’s oplevert. Het blijft evenwel een moeilijk te definiëren genre, omdat het zich op het kruispunt bevindt van documentaire fotografie, het toeristisch kiekje en het fotojournalisme dat zich op faits divers richt. Straatfotografie is verwant aan documentaire en journalistieke fotografie, met dit verschil dat niet de inhoud, maar de kunst van het fotograferen primeert. Een straatfotograaf werkt ook niet in opdracht en gaat als een vrijbuiter op jacht naar een unieke foto die op het intuïtief juiste moment wordt genomen: "le moment décisif" van Henri Cartier-Bresson. Het primaire doel is expressief: een subjectieve indruk geven van de ervaring van het dagelijkse leven in een stad.

straatfotografie fotocursus westland
Straatfotografie tips

Een klein verhaaltje

Ik krijg altijd een beetje kriebels bij het woord candid-camera, omdat het mij doet denken aan de tv-programma’s waarbij mensen zonder dat ze het weten in de maling worden genomen en dat wordt dan met de camera of film vastgelegd. De candid-camera verwijst eigenlijk naar het fotograferen of filmen van mensen zonder dat zij dit weten. Maar soms is het misschien nodig om als fotograaf de gebeurtenissen een beetje te sturen voor het een verhaal te dat je wilt vertellen vertellen. Hoe denk jij daar over? Voor mij is straatfotografie namelijk het vertellen van een foto met een klein beeldverhaal wat een spontane reactie of gebeurtenis laat zien.

Ik kom nog even terug op het steegje in Rome. Is het steegje leeg? Dan is het waarschijnlijk een prachtig beeld maar geen straatfotografie. Wanneer dan wel? Je raadt het al. Als er mensen zijn en een gebeurtenis.

Aan de slag met straatfotografie

Nu je weet wat straatfotografie is, kun je beginnen. Maar hoe? Ik hoor het je bijna denken. De eerste keer dat ik op pad ging voor straatfotografie liep ik tegen behoorlijk wat beren op mijn pad aan. Welke camera? Voor welke lens? Met welke elke instellingen? Maar ik liep ook tegen mijzelf aan. Dichtbij komen vond ik doodeng. Laat staan, dat ik daarnaast ook nog eens een foto moest maken! Heb jij dat ook? Wees gerust dat gevoel wordt minder. Om te beginnen heb ik hieronder wat tips.

Daten met je camera

Dit is wel echt het intrappen van een open deur. Maar zonder camera is fotograferen niet mogelijk en heb je achteraf misschien wel spijt van de mooie momenten die je hebt gemist. Ga dus nooit zonder camera de deur uit.

straatfotografie Den Haag
storytelling

Straatfotografie met een tas vol camera's?

Goed, je hebt dus altijd je camera bij je. Of dit nou je mobiel is of een meer geavanceerde camera dat maakt niet uit wat je wilt gebruiken. Dit is ook afhankelijk van wat voor een fotograaf jij bent. Natuurlijk kleven aan elke camera voor en nadelen. Neem bijvoorbeeld je mobiel. Het is snel en niet zo opvallend voor je omgeving, maar je mobiel heeft weer weinig instel mogelijkheden, zoals sluitertijden of diafragma.

De vlieg op de muur

Het is je vast wel eens opgevallen dat mensen zich totaal anders gedragen zodra ze weten dat er een camera op hen is gericht. Dat haalt gelijk de charme van de “candid-camera” weg. Je wil eigenlijk dat het leven gewoon doorgaat en dat jij als fotograaf niet opvalt, de zogenaamde vlieg op de muur. Is afstand houden een optie zodat ik niet zo opval? Misschien wel. Maar het kan ook een gebrek aan betrokkenheid opleveren. Wat je foto's niet ten goede komt.
Probeer, wanneer je je wat zekerder voelt, wat dichterbij te fotograferen. Dus kom dichtbij de actie. Ga op een bankje zitten of loop langzaam voorbij. Zoals de beroemde Amerikaanse straatfotograaf Robert Capa altijd zei: “If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough.”

Geduld is een schone zaak

Ben je op een mooie plek waar zowel de omgeving als de mensen én eventuele gebeurtenissen allemaal samenkomen, dan zijn de tijd, je ogen en je geduld je grootste vrienden. Misschien kan je zelfs een klein beetje voorspellen wat er gaat gebeuren. Dan is het mogelijk om je daarop voor te bereiden en op zoek te gaan naar de mooiste plek voor je fotomoment. Het geheim van straatfotografie is, op het juiste moment, op de juiste plek aanwezig zijn en met een beetje geluk natuurlijk. Maar echt, er gebeurt meer dan je denkt.

Ogen open, open mind

Zoals ik al zei, is observeren heel belangrijk. Verwonder je om alles en kijk als een kind om je heen. Kijk naar alle mensen, naar hun gezichten, naar hun uitdrukkingen en naar hun reacties op elkaar of op situaties. Alles valt of staat met wat je hebt vastgelegd. Het beslissende moment. Net die ene afkeurende blik of dat kleine jongetje dat zijn hoofd omdraait om naar de ijscoman te kijken.

beeldverhaal straatfotografie

Op gevoel

Maak je er niet te druk over of een fototechnisch perfect is of niet. Fotografeer vanuit je onderbuik. Laat je leiden door je gevoel dan heb je vaak het juiste moment te pakken. Een technisch perfecte foto hoeft namelijk helemaal geen mooie foto te zijn. Omarm de foutjes en leer ervan te houden. Probeer te spelen met composities, instellingen en je standpunt. Je kunt ook eens een project doen met alleen maar hipshots. Dit kan heel verrassend zijn en bevrijdend want daar is door de zoeker kijken geen optie.

Lensje of lens

Eigenlijk beslis je thuis al hoe je dag gaat verlopen en wat voor foto’s je wilt schieten. Neem je, je mobiel mee of je camera? Kies je voor bijvoorbeeld een telelens waarmee je zo lekker kunt inzoomen als je op de hoek van de straat staat? Bedenk dan dat je wel heel erg zal opvallen en dat je misschien wel argwaan wekt. Hmmm, niet handig. Je wilt immers zo min mogelijk opvallen. Die vlieg op de muur zijn. Kies liever een wat kleiner objectief. Eén die niet zo erg opvalt met een brandpuntsafstand tussen de 24-50 millimeter of met lens met een vast brandpunt. Daarmee ben je wel minder flexibel. Je moet namelijk meer lopen met een vast brandpunt, omdat inzoomen niet kan.

Kennis is macht

Dat klinkt wel heel heftig. Eigenlijk wil ik je zeggen, weet waar de knopjes van je camera zitten, zodat je niet hoeft te zoeken op de hotspot en je, je snel kunt aanpassen. Je wilt immers niet de mooiste momenten missen omdat je vingers niet de goede knoppen kunnen vinden. Hoe minder jij bezig bent met je camera, hoe meer tijd je hebt voor de beelden die je ziet en nog op het juiste moment ook en niet een seconde later! Wil je leren fotograferen? Kom dan een cursus doen.

Welke instellingen gebruik je dan?

Ik kan je geen recept geven voor de beste instellingen van bijvoorbeeld: diafragma, sluitertijd en iso-waarden. Dit is per dag, per moment zelfs verschillend en ook nog eens afhankelijk van wat jij mooi vindt. Staar jezelf niet blind op die manuele stand, want de halfautomaat voor diafragma of sluitertijd zijn ook fijn om mee te werken. Je kan ook kiezen voor de P stand op jouw camera. Waar het op neerkomt je wil eigenlijk zo min mogelijk bezig zijn met de camera en zoveel mogelijk met de omgeving. Zelf zet ik mijn camera op handmatig scherpstellen en ik weet op hoeveel meter ik mijn focus heb en dus ook hoe dichtbij ik moet komen.

Leven is het meervoud van lef

Nu je dit allemaal hebt gelezen, heb je al heel wat tools om het leven op straat vast te leggen. Het is alleen nog een kwestie van je lef. In het begin is het best spannend om mensen op straat gewoon zomaar te fotograferen. Maar zolang jij geen kwade bedoelingen hebt, straal je dat ook uit. De meeste mensen zullen er waarschijnlijk helemaal geen probleem mee hebben of ze letten zelfs niet op je. Heeft iemand het toch door? Lach vriendelijk, dat is meestal al voldoende. Uiteraard verwijder je foto’s al iemand daar om vraagt.

Straatfotografie en de spelregels

Ben je net lekker bezig en heb je geen angst meer loop je tegen een wat kleine probleempjes aan. Je kent de straatfotografie spelregels niet. Ik zal je in het kort uitleggen hoe het zit in mijn volgende blog die binnenkort komt.

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Hallo, ik ben Rachel

Ik weet het zeker: iedereen kan leren fotograferen. Ook jij.

Met mijn persoonlijke, creatieve Fotocursus Westland leer ik jou de fotograaf in jezelf te ontwikkelen. Zo maak ook jij het perfecte plaatje zelf.

Wil jij leren fotograferen maar niet online?

Ik geef leuke, inspirerende fotocursussen in een creatieve ruimte waar iedereen zich thuis voelt en de fotograaf in zich zelf kan ontdekken.

Fotografiecursus docent

Kies de fotografie cursus die bij je past

FotoCursus Privéles en Coaching

FotoCursus Westland

Privéles Fotografie

De FotoCursus waarin jij en jouw leerproces centraal staan en je grote stappen maakt met jouw camera. Afgestemd op jouw hulpvraag.

 

Masterclass Fotografie

Naast techniek ontwikkel jij jouw eigen stijl en leer jij je camera kennen. Maak je eerste echte serie. Intensieve, creatieve FotoCursus van 3 maanden.

 

Fotografie & coaching

Voor iedereen met liefde voor fotografie. Heb je de basis van fotografie onder de knie. Heb je geen inspiratie of ben je op zoek naar verdieping?

 

Laat een reactie achter