vuurwerk tip

Tips voor vuurwerk fotografie.

Het einde van het jaar komt er weer aan en dat staat garant voor prachtig vuurwerk. Heb jij wel eens geprobeerd dit spektakel vast te leggen? Is het gelukt? Natuurlijk zijn er ook heel mooie vuurwerk shows zoals in Scheveningen waar je misschien net wat meer rust hebt om mooi foto's te maken.

Het is misschien niet zo lastig als het lijkt. Hieronder wat tips.

Scherpstellen
Het is voor jouw camera heel lastig om scherp te stellen om dat het zo donker is. De camera vindt het moeilijk om een focus punt te vinden en zal waarschijnlijk blijven zoeken. Kies daarom op handmatig scherpstellen en kies voor de stand oneindig.

Sluitertijd.
Voor het krijgen van een de mooie lange strepen van het vuurwerk laten zien op jou foto dan heb je een lange sluitertijd nodig. Natuurlijk is dit even puzzelen maar met ergens tussen de 1/10 en 10 seconden kom je een heel eind. Je kan er ook voor kiezen je camera in bulb-stand te zetten.

De beste sluitertijd is natuurlijk afhankelijk van het getoonde vuurwerk. Dus experimenteer!

Belichting
Zorg dat je na het instellen van jouw sluitertijd ook je diafragma en ISO-waarde daar op afstemt. Denk er aan de keuze voor een groot diafragma (klein getal) zal een heldere lucht geven. Kies jij voor een klein diafragma (groot getal) dan zal de lucht donkerder zijn. In de meeste gevallen zou je kunnen kiezen voor f/8.0, dit geeft waarschijnlijk een goed resultaat. Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden.

Zijn diafragma, sluitertijden en ISO-waarden nog grote geheimen voor jou? Kom dan naar een basiscursus en ontwikkel de fotograaf in jou.

Compositie
Omdat het vuurwerk op een afstand is het aan te rade iets op de voorgrond te hebben. Wat ook mooi is wanneer je daar de kans voor hebt om het vuurwerk te fotograferen boven een meer of een rivier. Zorg er in elke geval wel voor dat je geen storende elementen in beeld hebt. Omdat het schieten met een groothoek lens aan te raden is kan je later altijd nog je beeld iets croppen.

Statief
Uit de hand schieten met een lange sluitertijd is niet zo'n goed idee want je hebt dan veel kans op bewegingsonscherpte door jou zelf veroorzaakt. Gebruik daarom een statief en als je het hebt een (draadloze) afstandsbediening of de zelfontspanner. 

Klikken
Het juiste moment om je foto te maken is het moment dat de ontploffing plaats vindt. Goed luisteren en kijken dus.

Zoomen
Maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Wanneer je gaat inzoomen maak je de kans op bewegingsonscherpte nog groter. Je kan beter later de foto een beetje croppen in de nabewerking.

Flits
Wanneer je je camera in op automaat hebt staan dan wil deze gaan flitsen. Flitsen heeft geen zin het verlicht alleen wat dichtbij staat en je foto is niet gelukt. Zet jou camera dus in de manuele stand en denk aan de belichtings-driehoek.

Kruitdampen
Vuurwerk op oud en nieuw is mooi maar omdat het met zoveel tegelijk de lucht in gaat geeft dit veel rook. Het zicht wordt troebel en het lijkt steeds meer op mist waardoor jouw foto's minder mooi worden. Probeer er vroeg bij te zijn. Bereid je dus goed voor en sta klaar als het spektakel losbarst.

RAW
Wil de beste kwaliteit en sla dan je beeld op als RAW bestand. Je kan dan zonder kwaliteitsverlies achteraf jouw foto bewerken met lightroom of photoshop.

Objectief
Welk objectief kies je eigenlijk voor dit schouwspel? Omdat het lastig is om de plaats te bepalen waar het vuurwerk te zien is kan je het beste een zo breed mogelijk bereik hebben. Kies daarom voor een groethoek lens. Dit voorkomt dat het vuurwerk half of helemaal niet in beeld is.

Experimenteer
Probeer veel uit, pas aan tot je tevreden bent en maak veel foto's. De kans om vuurwerk te fotograferen is er niet elke dag. Je hebt dus een groot en een snelle geheugen kaart nodig en wellicht een extra accu.

 

Wil je meer doen met fotografie en baas zijn over eigen camera?
Geef je dan op voor een basiscursus fotografie.

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial