rouwen na zelfdoding

Wat is bokeh?

Bokeh is het Japanse woord voor onscherpte of waas. We spreken het uit als boh-kay of boh-kè. Veel fotografen hebben het over hoe mooi het bokeh bij hun lichtsterke lens. Maar wat is bokeh nou eigenlijk?

Bokeh
Bokeh is “het effect van een zachte onscherpe achtergrond die je krijgt bij het fotograferen van een onderwerp met een lichtsterke waarbij je een grote diafragma opening hebt zoals een f/1.4 of een f/2.8” Als je het simpel bekijkt is het de kwaliteit van bewust gekozen onscherpe in de achtergrond ten opzichte van jou onderwerp in de foto door middel van het de door jouw gekozen diafragma en objectief.

Sprookjesachtig
Je kent allemaal de sprookjesachtige bollen die je ziet in de wazige achtergrond. Deze bolvormige highlights worden veroorzaakt door de diafragmamessen in de lens. De lensopening. Wanneer een lens cirkelvormige bladen heeft zie je rondere en zachte bollen in de onscherpe hoogtelichten. Diafragmamessen met 5 of 6 hoekige messen laat wat hoekig bokeh zien in de hoogtelichten.

Hoe krijg je nou bokeh?
Wil jij het het bokeh effect in jouw foto? Het begint bij het kiezen van de meest geschikte lens die je hebt. Een lens waar je minimaal een diafragma van f/2.8 of liever groter mee kan instellen. Kies voor de halfautomatische stand met het diafragma voorkeuze of fotografeer in de manuele stand hier kan je ook nog zelf de sluitertijd aanpassen.

Meer leren over diafragma en sluitertijd volg een basiscursus fotografie in Monster of Den Haag, bij voldoende deelname op een gewenste locatie.

Onderwerp en achtergrond
Om een mooie onscherpte te creëren moet je er voor zorgen dat het onderwerp waar jij op focust op een fikse afstand van jouw achtergrond staat. Hoe verder weg de achtergrond is, hoe waziger deze zal zijn. Hoe ver de afstand moet zijn voor het beste resultaat is per lens verschillend. Probeer ongeveer 5 meter aan te houden.

Lekker close
Bokeh kan je ook bereiken door juist heel dichtbij jouw onderwerp te staan. Let op: als je te dichtbij staat kan je niet meer scherpstellen.

Zoom maar in
Maak jij gebruik van een zoomlens? Het beste resultaat bereik je met meer zoom. Hoe meer je inzoomt, hoe meer er onscherp is in de achtergrond.

Diafragma instellen
Misschien wel het belangrijkste van alles is jouw diafragma instelling. Hoe groter het diafragma, des te minder scherptediepte. Kies waar het kan voor een diafragma van f/1.4 tot f/2.8 Dit zal mooie resultaten geven.

Let op:
Fotografeer jij met een groothoeklens van bijv 24 mm dan zal het wat lastiger zijn om het effect te bereiken. Hou dan in gedachten dat de afstand van jouw onderwerp en de achtergrond zo groot mogelijk moet zijn.

Achtergrond speelt een rol
Vergeet niet bij het maken van de foto te kijken naar de achtergrond. Een kale muur of een is saai en zal niet het mooie effect geven met de sprookjesachtige bolletjes. Maak een foto waarbij licht in de achtergrond bijvoorbeeld door de bladeren heen speelt of misschien zijn er leuke lampen in de achtergrond te vinden. Natuurlijk kan je deze als het mogelijk is ook zelf ophangen.

.... Bel voor info
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial