Basiscursus fotografie sluitertijd

De magie van beweging en sluitertijd

Lang geleden liep ik op een regenachtige dag door Antwerpen met mijn ziel onder mijn arm. Ik had op mooi weer gerekend en lekker zitten op een terrasje. Al slenterend kwam ik langs het fotomuseum en ik ben daar naar binnen gegaan om de regen te ontlopen. Die keuze heeft mijn leven veranderd. Hoewel ik vroeger wel in aanraking ben gekomen met fotografie had dat nog geen vuurtje ontstoken bij mij. Deze dag en het werk wat ik daar zag hangen heeft dat wel gedaan.

Zalen vol prachtige fotografie. Wat een geluk dat ik naar binnen ben gegaan. Er hing prachtig werk van Alexandra Cool (Moments of Writing). Grote foto's aan hoge muren. Heel indrukwekkend.

Zij heeft zelf een camera obscura gemaakt en op die manier de bewegingen van schrijvers vastgelegd. Zijn vroeg de schrijvers gewoon te gaan werken en plaatse de camera op het bureau. Door deze camera te gebruiken kon ze werken met heel lange sluitertijden. Ze liet de schrijvers alleen en kwam na ongeveer dertig minuten terug. Al die tijd stond de camera obscura open.

De beelden die zij op deze manier heeft gemaakt waren intrigerend en de schrijvers leken entiteiten in de ruimte. Ik vond het magie. Deze beleving maakte dat ik ben gaan fotograferen en waar mijn voorliefde voor langere sluitertijden is ontstaan. Natuurlijk heb ik een prachtig boek gekocht van dit werk. Ik gebruik dit boek vaak om aan cursisten te laten zien tijdens het les geven.

Wat is sluitertijd fotografie

Wat is sluitertijd?

De combinatie van gekozen diafragma (F), sluitertijd en ISO zorgen ervoor dat of foto een goede belichting heeft of niet. Wanneer 1 van deze instellingen op de camera niet goed staat ingesteld dan krijg je een te donkere of te lichte foto.

De tijdsduur.

De sluitertijd bepaald hoelang er licht op de beeldsensor van de camera valt tijdens het fotograferen. De tijdsduur waarin een foto genomen wordt. Deze sluitertijd noemen we ook wel belichtingstijd. In de automatische stand van de camera probeert de camera altijd een zo kort mogelijke sluitertijd te kiezen zodat eventuele bewegingen van het onderwerp of trillingen van de camera bevroren worden. Dit is niet altijd gewenst als je zelf wilt bepalen hoe de foto moet worden. Misschien wil je juist beweging laten zien.

Gekke termen en getallen.

Door het jargon en getallen die men gebruikt in de fotografie lijkt het in het begin moeilijker dan het is. Gelukkig hoe je niet al te veel te weten om toch snel een leuk creatieve foto te maken.

Vang het licht.

Het licht komt binnen via het objectief (de lens) door het diafragma. Daarna gaat het licht door de verschillende lichtelementen via de spiegel door het prisma naar de zoeker waar de fotograaf doorheen kijkt. Het prisma verbuigt het licht nog 2 maal anders zou de fotograaf het beeld ondersteboven zien.

Om de sluitertijd te begrijpen is het goed om te weten wat er gebeurt als de ontspanknop van de camera wordt ingedrukt.
Wanneer de ontspanknop van de camera indruk wordt klapt de spiegel omhoog. De fotograaf ziet op dat moment geen beeld meer door zijn zoeker of op het display van zijn camera.

De sluiter van de camera (2 gordijntjes) gaan nu aan het werk. Vlak na het opklappen van de spiegel gaat het 1ste gordijn open en schuift naar beneden. Daardoor wordt de sensor van de camera blootgesteld aan het licht dat door het objectief binnen komt. Het 2de gordijn (het bovenste) klapt ook open en schuift naar beneden zodat de sensor van de camera weer wordt afgedekt. Dan komt er dus geen licht meer op de sensor.
De spiegel klapt weer naar beneden waarna de gordijnen (de sluiters) weer terug gaan naar hun oorspronkelijke positie. Nu heeft de fotograaf weer beeld door zijn zoeker of op zijn display. De tijd (hoelang staan jouw gordijnen open) die jij hebt ingesteld bepaald dus hoeveel licht er op jouw sensor komt.

Getallen

De sluitertijd van een foto wordt weergeven in een breuk van seconden. Bijvoorbeeld 1/3600 van een seconden dit is een heel snelle sluitertijd. Een heel lange sluitertijd is bijvoorbeeld 30 sec.

Beste tip.

De beste tip die ik je kan geven is heel simpel; experimenteer en verras jezelf. Wil je meer leren? Bekijk mijn fotocursus aanbod. Er is altijd een fotografie cursus die bij je past.

Sluitertijd | FotoCursus

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Hallo, ik ben Rachel

Ik weet het zeker: iedereen kan leren fotograferen. Ook jij.

Met mijn persoonlijke, creatieve Fotocursus Westland leer ik jou de fotograaf in jezelf te ontwikkelen. Zo maak ook jij het perfecte plaatje zelf.

Wil jij leren fotograferen maar niet online?

Ik geef leuke, inspirerende fotocursussen in een creatieve ruimte waar iedereen zich thuis voelt en de fotograaf in zich zelf kan ontdekken.

Fotografiecursus docent

Kies de fotografie cursus die bij je past

FotoCursus Privéles en Coaching

FotoCursus Westland

Privéles Fotografie

De FotoCursus waarin jij en jouw leerproces centraal staan en je grote stappen maakt met jouw camera. Afgestemd op jouw hulpvraag.

 

Masterclass Fotografie

Naast techniek ontwikkel jij jouw eigen stijl en leer jij je camera kennen. Maak je eerste echte serie. Intensieve, creatieve FotoCursus van 3 maanden.

 

Fotografie & coaching

Voor iedereen met liefde voor fotografie. Heb je de basis van fotografie onder de knie. Heb je geen inspiratie of ben je op zoek naar verdieping?

 

Laat een reactie achter